Hlaváčová rekordně pokořila La Manche

  • 8
Folkestone - Česká plavkyně Yvetta Hlaváčová zdolala kanál La Manche v nejlepším ženském čase všech dob. Časem 7 hodin a 25 minut vylepšila absolutní české maximum. "Bolí mě ramena, mám velký pocit hladu. Jsem hodně unavená. Druhá polovina bude velmi krutá," uvedla Hlaváčová po výstupu na francouzský břeh.

Její rekordní výkon je přitom pouze mezičasem, neboť Hlaváčová se hned po vystoupení na francouzskou pevninu vydala na další plaveckou cestu zpět do Anglie. Moře má teplotu 18,3 stupně Celsia.

Brněnská plavkyně navíc výrazně vylepšila absolutní české maximum, které díky ní mělo od loňského srpna hodnotu 8 hodin a 42 minut.

Ženský rekord držela už od roku 1978 výkonem 7 hodin a 40 minut Američanka Penny Lee Deanová. Absolutní rekord v překonání kanálu La Manche vytvořil loni 2. srpna německý plavec Christof Wandratsch časem 7 hodin, tři minuty a 52 sekund.

Hlaváčová odstartovala dnes ráno z anglického břehu. Jejím záměrem je překonat i ženský rekord v přeplavbě oběma směry, který drží Australanka Susie Maroneyová časem 17 hodin a 14 minut.

Hodinu před Hlaváčovou vyrazil pouze na cestu do Francie další český plavec Petr Mihola. Ten po dvou předchozích neúspěšných pokusech chce La Manche překonat poprvé. Na startu bylo po větrném týdnu konečně dobré počasí.

"Modrá obloha, moře bylo v době startu klidné, posádka sehraná. Yvetta vyrazila v 8 hodin a 11 minut britského času," řekla bývalá reprezentační plavkyně Petra Dufková, která Hlaváčovou při pokusu doprovází. "Plavbu má naplánovanou zhruba na sedmnáct hodin. Fouká mírný protivítr, což by mohla být při zpáteční cestě výhoda," dodala Dufková.

Po skončení Miholova pokusu se vydá se stejným lodivodem na cestu i třetí český plavec David Čech, jenž chce kanál La Manche překonat stejně jako Hlaváčová oběma směry.

Plavkyně Yvetta Hlaváčová po jedné hodině a pěti minutách ve vodě v době, kdy uplavala v kanálu La Manche pět kilometrů. Hlaváčová téhož dne zdolala kanál v nejlepším ženském čase všech dob.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž