Havaj hostí další extrémní závod

Wailea - Po legendárním Ironmanovi bude Havaj hostit další extrémní závod, v neděli startuje v luxusní hotelové zóně ve Wailea na havajském ostrově Maui devátý ročník světového šampionátu Xterra v terénním triatlonu. O titul se střetne více než pět set závodníků, jejichž jména určilo na padesát kvalifikačních soutěží po celém světě.

Na prémiích se rozdá celkem 105 000 dolarů. O "double" usilují vytrvalci, kteří minulý týden absolvovali Ironmana - mezi nimi i jeho vítěz Peter Reid z Kanady nebo Američan Cameron Widoff, kterému se to podařilo před dvěma lety.

Jihoafričan Conrad Stoltz, který získal poslední dva tituly mistra světa v terénním triatlonu, tvrdí, že se rozhodne na kole. "Při stoupání do kopce," upřesnil Stoltz. Jeho hlavními soupeři budou loni stříbrný Španěl Eneko Llanos a Američan Steve Larsen, vítěz amerického seriálu horských kol Norba.

Mezi ženami se očekává souboj Američanek, vítězky evropské série Jamie Whitmoreové s obhájkyní titulu Candy Angleovou.

Česká výprava už před šampionátem zaznamenala jeden diplomatický úspěch. Závod na Hluboké bude příští rok prvním oficiálním evropským šampionátem v terénním triatlonu. Prémie se proti letošku zvýší z deseti na dvacet tisíc dolarů.

V neděli se postaví na start deset českých mužů. "Chci dojet, zúčastnit se," přeje si šestatřicetiletý Michal Piloušek, který na Maui startuje už popáté a drží nejlepší české umístění - předloni skončil 14. a v kombinaci s Ironmanem byl třetí.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž