Chrudimský brankář Tomáš Meller likviduje střelu teplického futsalisty Douglase Graciana.

Chrudimský brankář Tomáš Meller likviduje střelu teplického futsalisty Douglase Graciana. | foto: Martin Adamec, MAFRA

Futsalová Chrudim má zase jen dva gólmany. Meller skončil

  • 0
Úřadující futsaloví šampioni z Chrudimi si budou muset ve zbytku probíhající sezony v brance vystačit s Jakubem Žďánským a Olinhou. Jejich dosavadní kolega, veterán Tomáš Meller, dal o víkendu profesionální kariéře sbohem.

Byla to jedna ze zásadních změn, které španělský kouč Daniel provedl nedlouho po svém letním příchodu k týmu chrudimských futsalistů. Ke stávající dvojici brankářů Meller - Žďánský přibral ještě třetího, Brazilce Olinhu. Důvod? Zvýšit konkurenci na gólmanském postu a mít zajištěnou adekvátní náhradu pro případ zranění.

Jenže dva měsíce po příchodu Olinhy je všechno jinak, brankáři jsou zase jenom dva. Osmatřicetiletý veterán Tomáš Meller, který býval vedle Chrudimi též dlouholetou oporou českého národního týmu, se totiž po vítězném nedělním finále Poháru FAČR v Kadani (Chrudim v něm porazila Benago Praha 6:1) rozhodl ukončit svou bohatou kariéru. S touhle myšlenkou koketoval už po minulé sezoně, ale prezident klubu František Tichý a rodina ho nakonec ještě přiměli pokračovat. V roli náhradníka Jakuba Žďánského.

Tomáš Meller

Od neděle bývalý gólman chrudimských futsalistů, narozen 11. listopadu 1975. V klubu dlouho zastával pozici jedničky, působil v něm od sezony 2000-2001. Tehdy Chrudim ještě hrávala druhou nejvyšší soutěž. Meller se podílel na všech jejích devíti titulech i sedmi výhrách v národním poháru. V první lize si připsal celkem 314 startů a nastřílel 11 branek. Za reprezentaci odehrál 54 utkání. V roce 2010 získal na mistrovství Evropy v Maďarsku bronzovou medaili.

"Když pak přišel mezi tyče ještě Olinha, situace se změnila. Těžko udržíte v zápasovém rytmu dva brankáře, u tří je to téměř nemožné. Ukončením kariéry vlastně trenérům ulehčím situaci," uvedl Meller pro klubový web Chrudimi navzdory tomu, že si Daniel možnost "točit" tři brankáře skutečně pochvaloval.

Meller sdělil svoje rozhodnutí spoluhráčům a realizačnímu týmu Era-Packu při timeoutu krátce před závěrečnou sirénou finále a je třeba říct, že je tím pořádně zaskočil. Nikdo z mužstva kromě brankáře samotného o tom před duelem neměl tušení. "Bylo to velké překvapení," přiznal chrudimský trenérský asistent Jaroslav Bartušek. "Věděl jsem, že by k tomu někdy během sezony mohlo dojít, ale spíš jsem si myslel, že Tomáš skončí až po ní," dodává.

Chrudim ztrácí zkušeného borce, který se vyznačoval dokonalým přehledem ve hře i potřebným klidem v klíčových pasážích zápasů. A navíc skvěle zapadl do kabiny. "Tomáš je pohodář, který si o sobě nemyslí bůhvíco. Zkrátka obyčejný kluk, s každým vycházel bez problémů," charakterizoval ho Bartušek.

Meller svůj krok vysvětlil i tím, že mu dost času zabírá civilní zaměstnání ve strojírenské firmě. "V práci mám stále větší zatížení, a protože mě to baví, byly pro mě každodenní tréninky už tak trochu ztráta času," řekl. Vazby na Era-Pack ovšem úplně nezpřetrhá - dál bude pro klub shánět dotace a materiální vybavení.

Vedle devíti mistrovských titulů, mnoha vítězství v poháru a bojů v UEFA Futsal Cupu bude rád vzpomínat i na účinkování v reprezentaci. "Největším úspěchem pro mě byly bronzové medaile z ME 2010 v Maďarsku a účast na MS 2008 v Brazílii. Odvetný barážový zápas proti Rumunsku považuji za svůj nejlepší výkon ve futsalové brance," uvedl Meller.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž