Firmy kvůli finanční krizi šetří. Drtí to také sport

  9:03
Máte spoustu peněz a už nevíte, jak je utratit? Pak je tu jedna zajímavá nabídka: k mání je tým formule 1. V důsledku finanční krize se toho svého zbavuje Honda. "Musíme zachránit svůj byznys a zabezpečit dlouhodobé fungování. V ekonomice po celém světě je hodně nejistot, které se neustále zvětšují. Zotavení chvíli potrvá," uvedl Takeo Fukui, prezident Hondy.

Světová krize dopadla i na stáj F1 Honda, jejíž barvy Brazilec Rubens Barichello už neoblékne... | foto: Reuters

"Tým nabízíme k prodeji. Bylo to pro nás velmi těžké rozhodnutí." Zájemci o koupi už údajně jsou, ale jasné je jedno – i ve velkém divadle formule 1, kde se sponzoři ukazují před celým světem, se bude šetřit.

"Po deset let rostly náklady exponenciálně. To teď musí skončit," řekl Adam Parr z týmuWilliams.

Náklady se ukrajují, kde to jde: v menších sportech i ve velkých. Například v hokeji. V potížích se ocitla Plzeň, která neplatila včas hráčům.

Sparta i Zlín propustily několik zaměstnanců. Marketingová agentura BPA včas neposlala klubům jednu ze smluvních splátek v plné výši.

"Od revoluce pořád žijeme v nějaké virtuální realitě. Krize se velmi projeví," říká šéf hokejového svazu Tomáš Král. "Dnes nás hokej stojí stejně jako třeba v Německu. Jenže lístek u nich stojí padesát eur, u nás čtyři eura. U nás hokej pořád stojí na sponzorech a dotacích."

Ceny vstupenek klesají

Jenže ani v opačném případě nemusí být situace zrovna růžová. Kluby zámořské basketbalové NBA v posledních letech zvyšovaly ceny vstupenek, teď už si to dovolit nemohou. Fanoušci, kteří přijdou o práci, si těžko odpustí chléb na úkor basketbalu.

A tak New Jersey Nets nabízejí 1 500 lístků zdarma pro nezaměstnané fanoušky, navíc jim pomohou shánět práci u partnerů klubu.

V Indianě před sezonou rozdávali benzin. Kluby zkrátka musí být vynalézavé. A samotná NBA "dala volno" 80 zaměstnancům.

Podobně jsou na tom třeba na hokejové Floridě. Podle analytiků právě NHL odnese z významných zámořských soutěží krizi nejvíc. Oslovuje totiž pouze část diváků. A v USA jí chybí velký televizní kontrakt.

"Myslím si, že uvidíme nějaké stěhování. A je dost pravděpodobné, že do Kanady," míní Richard Powers z univerzity v Torontu. Problémy mají podle listu Toronto Star zejména kluby dosazované rozšiřováním NHL na jih USA, tedy Tampa, či Phoenix.

"Pro mnoho majitelů hokejový tým nevytváří výdělek. Ale má hodnotu. A je jednoduché ho prodat," dodal Powers.

Bojí se i fotbal

Odlivu fanoušků se bojí i fotbal. Jen pro příklad: po krachu burzy v roce 1929 klesla návštěvnost na něm o 19 procent. Mezinárodní federace FIFA se teď děsí v případě mistrovství světa v Jižní Africe.

"Obáváme se, že zahraniční příznivci nepřijedou v počtu, v jakém jsme očekávali," pravil Horst Schmidt, konzultant organizátorů.

Fotbalové kluby navíc často bojují s dluhy. Ty třeba v anglickém fotbalu dosahují výše 5,23 miliardy dolarů. Ve Španělsku je to 607 milionů eur.

"Situace je horší než dřív. Je těžší najít sponzory a společnosti, které chtějí inzerovat v televizi," řekl Javier Tebas, viceprezident španělské ligy.

Francouzský Lyon, který je na akciovém trhu, podle agentury Reuters zase od pádu banky Lehman Brothers ztratil polovinu své hodnoty.

I český fotbal utrpí. "Co se týče financování ligy, z celkového rozpočtového sumáře 1,5 miliardy korun očekávám propad minimálně 25 procent, tedy přes 300 milionů korun," řekl Jaroslav Vacek, místopředseda svazu, fotbalový "ministr financí".

Kluby musí omezovat nutné výdaje. Peníze chybí. "Je důležité přizpůsobit spotřebu zdrojům, v tomhle jsou u nás obrovské rezervy," míní Vacek. Podle něj budou firmy místo sponzoringu spíše dávat peníze do slev svého zboží. A podle některých analytiků se krize možná projeví až později, při obnovování smluv, které jsou zatím v platnosti.

Ovšem fotbal přežije snáze než maličké sporty. Podle časopisu SportsPro je největším sponzorem ve sportu Nike, jenž ročně vydá 800 milionů dolarů. Honda například loni dala do formule 270 milionů.

Krize zasahuje i české sportovce. O sponzora na poslední chvíli přišel například krasobruslařský mistr Evropy Tomáš Verner, který měl slíbené americké auto. Podobně na tom byla i rychlobruslařka Martina Sáblíková. Oba však nově zaštítí VZP.

"Peníze na sponzoring a marketing se škrtají jako první, když firmy chtějí šetřit," uvedl David Trávníček z agentury Sport Invest.

Následky krize je těžké odhadovat. "Záleží na tom, jak dlouhá a hluboká bude. Šest devět měsíců mnoho nezpůsobí. Ale dva roky..." citoval časopis Forbes bankéře Sala Galatiota.

Když ani Woods nepomůže

New York (bb) - Patří mezi nejmocnější lidi světa, superboháče. Ale také golfista Tiger Woods tratí na ekonomické krizi. A také on během ní ovlivňuje svůj sport. Golfová PGA Tour totiž v době deprese začíná hledat nové sponzory, neboť ti z automobilového průmyslu a banky jsou na tom bledě.


V době krize jí zároveň nepomáhá, že Woods, jenž odpočívá po operaci kolene a chce si užít narození druhého potomka, na golfových hřištích chybí. Klesá totiž televizní sledovanost, a tudíž prodejnost pro sponzory. "Nemůžete mít nejlepšího sportovce světa jen tak mimo.

Přitahuje ke sportu příležitostné diváky," citovala Tima Finchema, šéfa PGA Tour, agentura Reuters.


Ale krize postihla přímo i Woodse. "Když dáte Tigera do reklamy, lidi se dívají. Není lepší způsob, jak získat pozornost," pochvaloval si před časem Larry Peck, manažer z Buicku. "Být partnerem se sportovcem číslo jedna má velkou hodnotu." Ne dost velkou, aby to zachránilo automobilku...


Až se Woods v březnu vrátí do turnajů, nebude už na bagu mít logo Buick. A z jeho příjmů ubude zhruba 160 milionů korun. Toť následek potíží General Motors.


Ne, golfistovi, jenž vydělal zhruba 1,6 miliardy korun jen na odměnách na turnajích a má mnoho dalších velkých sponzorů, to moc neuškodí.


Přestože smlouva s firmou končí, bude i příští rok jezdit ve vozech Buick. Zadarmo. "Měli jsme General Motors velmi dobrý vztah a bylo by neuctivé pádit za jiným automobilovým sponzorem," uvedl jeho agent Mark Steinberg.

Hokejový Svaz: Funkcionáři nepojedou na MS

Praha (tov) - Hokejový svaz začne kvůli dopadům ekonomické krize šetřit sám u sebe. MF DNES to včera řekl jeho prezident Tomáš Král. "Na mistrovství světa nepojede nikdo ze svazu ani z výkonného výboru. Přitom je to třeba to jediné, co z toho lidé, kteří pracují v hokeji, mají."

Kolik se tím ušetří?
Někde ke dvěma milionům. Za hotely, cesty, lístky... Odejdou i někteří zaměstnanci, takže nejdřív škrtáme ve svých řadách.

A vy na šampionát pojedete?
V rámci něj probíhá kongres mezinárodní federace. Já na něj budu pozvaný a budu to mít zaplacené.

Nepomohlo by lépe překonat následky ekonomické krize, kdyby měla extraliga méně týmů než čtrnáct?
Tahle otázka není na pořadu dne. Extraliga má sice čtrnáct týmů, ale všechny jsou kvalitní. Těžko teď řeknete, kdo tam nepatří.

Takže to vyřeší ekonomická krize?
Buď kluby seženou peníze, nebo ne. Nevím, jestli to povede přímo ke krachům klubů. V prvním kole půjdou dolů náklady na hráče.

S čímž souhlasíte, že?
Pokud budu v klubu a budu mít k dispozici sto milionů, mezi kluky je rád rozdělím. Sportovní život je krátký a komplikovaný. Ale ty peníze nebudou, takže nic jiného nezbude.

Volejbalový manažer šetří. Tak je i trenérem

Brno (zme) - Propustil trenéra, následovat nejspíš budou i hráči. Tak musí Martin Gerža, manažer extraligových volejbalistů JMP Brno, řešit dopady finanční krize na svůj klub. "Čekám, že se výrazně sníží rozpočty a že se volejbal může dostat do pozice poloprofesionálního sportu. Myslím, že v menších sportech zase půjde víc o sport než o peníze," míní Gerža.


Jak se spí manažerovi, když musí drasticky šetřit?
Dobře. Teď to vychází tak na 14 hodin práce denně. Lehnu a spím.

Kde se všude snažíte šetřit? Zatím jste propustili trenéra, chystáte se vyhodit i dva hráče.
Musí se minimalizovat náklady. Všechny, které se dají, nejen na platech. Situace je tak vážná, že je seriózní se s některými hráči rozloučit než se dostat do větších finančních potíží.

Vy jste zároveň převzal tým jako trenér. Jak potíže vnímají hráči?
Hráči jsou profesionálové a tak k tomu přistupují. Ale určitě panuje nervozita, na klidu to nikomu nepřidává.

Kolik sponzorů už od vašeho týmu odešlo kvůli krizi?
Víme o jednom, který skončil. Podniká v dopravě,má svých starostí dost a nemůže si dovolit další výdaje. Některé smlouvy jsou na rok a nejsou ještě potvrzené na další. 


Autoři:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

Program MS v hokeji 2024: Češi začnou s Finy, na závěr skupiny vyzvou Kanadu

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  9.5 13:25

Česká hokejová reprezentace zná složení základní skupiny a herní plán pro nadcházející mistrovství...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

Tadeji, sundej to! Pogačar odvracel diskvalifikaci, Ganna prohnal zlaté parťáky

8. května 2024  7:46

Je vůbec možné, aby v průběhu etapy letošního cyklistického Gira nezaútočil Tadej Pogačar? Teprve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak si Pogačar protáhl nohy a ujížděl i sprinterům. Je to hovadina, soudí Raboň

7. května 2024  9:29

Málem vyhrál v sobotu hned úvodní klasikářskou etapu Gira. Pak v neděli ovládl první dojezd na...

Nejezdi do Německa, varují Marciniaka. A to má zahajovat Euro. V Mnichově

9. května 2024  15:26

Než ve středu došlo na semifinálovou odvetu Ligy mistrů v Madridu, španělská média fotbalisty...

ONLINE: Malé Strade Bianche na Giru. O únik je boj, dopředu jde i Alaphilippe

9. května 2024  12:45,  aktualizováno  14:38

Sledujeme online Po třech dnech, které byly profilově jednodušší, italské Giro přitvrzuje. Ani v šesté etapě...

Tenistka Bartůňková měla pozitivní test na doping, má pozastavenou činnost

9. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:35

Osmnáctiletá česká tenistka Nikola Bartůňková měla pozitivní dopingový test na trimetazidin a má...

Slovenské zbraně na MS? Rychlost, dravost a soudržnost, říká útočník Daňo

9. května 2024  14:14

Slovenští hokejisté mají na mistrovství světa v Ostravě sedm posil z NHL. Na osmou, na Miloše...

Dlouhodobý pronájem bytu 3+1 v Bílině , ul. Za Chlumem
Dlouhodobý pronájem bytu 3+1 v Bílině , ul. Za Chlumem

Sídliště Za Chlumem, Bílina - Teplické Předměstí, okres Teplice
10 835 Kč/měsíc

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...