Filip Ospalý

Filip Ospalý | foto: Radek Miča, MAFRA

Triatlonista Ospalý má jasno: Dokud budu vítězit, chci závodit

  • 0
Je mu šestatřicet a několik let už se prakticky nevěnuje triatlonu olympijského typu. Přesto rok co rok štve mladší závodníky v tomto sportu. Filip Ospalý vybojoval o víkendu svůj už desátý titul mistra republiky. Z toho posledních osm jich posbíral v řadě.

"Od roku 2001 mě v Česku žádný domácí závodník neporazil, podařilo se to jen pár cizincům. Ale je to čím dál tím těžší, jak stárnu. Mladí mě chtějí porazit," říká závodník brněnského Ekol Teamu.

V sobotu obhájil titul na Brněnské přehradě. Pro něj rutina. Dokonce taková, že si zapomněl vzít plavecké brýle. Půjčil mu je týmový kolega a zároveň velký soupeř Martin Krňávek. "Ale zatékalo mi do nich," podotýká Ospalý.

V závodě pak soupeřil hlavně s účastníkem letošní olympiády Janem Čelůstkou, kterému utekl až ve finiši. Trať na jeden a půl kilometru plavání, čtyřiačtyřicet kilometrů na kole a deset běhu by pro něj měla být docela krátká.

Po olympiádě před čtyřmi lety se totiž přeorientoval na jiné druhy triatlonu a podstatnou část jeho kalendáře tvoří závody typu 70.3. Tedy triatlonu, který je v součtu všech disciplín zhruba dvakrát delší než olympijská verze. Cyklistická část se navíc jede bezhákově, což znamená, že závodníci nesmí jet pohromadě a pomáhat si tak například při úniku v pelotonových závodech.

"Vypadá to, jako kdyby to pro mě v Brně měla být brnkačka. Ale ten závod měl těžký profil," říká Ospalý.

Londýn? Na úspěch bych neměl

Kromě dlouhého triatlonu jezdí i sérii na klasické trati, při které se však také jede bezhákový cyklistický závod. To pro něj ale znamená, že neměl šanci zúčastnit se olympiády v Londýně.

"Toho rozhodnutí nelituju. Už po Pekingu mi bylo jasné, že triatlonu vládne Javier Gomez a bratři Brownleeové, proti kterým nemám šanci. Moji vrstevníci byli v Londýně tak dvanáctí šestnáctí. Na těch místech bych mohl být i já, ale to pro mě není dostatečně zajímavé, abych kvůli tomu obětoval čtyři roky," vysvětluje Ospalý.

A tak radši sbírá úspěchy v jiných sériích. Letos měl dokonce sérii šesti vítězných závodů v řadě včetně prestižních podniků řady Iron . "Dal jsem se cestou bezhákových triatlonů a začalo se mi dařit více než předtím. I když teď v září se mi dva závody nepovedly," naráží Ospalý na osmadvacáté místo z prestižního Hy-Vee v Des Moines a zejména nedokončený závod v Las Vegas.

Jeho kamarád Krňávek dal letos triatlonu sbohem. Ospalý už o tom v šestatřiceti letech také může uvažovat. "Kdyby se mě někdo zeptal ve Vegas, tak řeknu, že už končím. Ale teď mám jasno. Dokud budu vyhrávat, tak chci závodit," uzavírá Ospalý.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž