Fenomenální Bereziartuová přijela do Bratislavy

  • 2
Bratislava - Josune Bereziartuová ze Španělska, která je považována za nejlepší skalní lezkyni na světě, přijela na mezinárodní festival horského filmu a dobrodružství Hory a město v Bratislavě. Divákům předvedla diapozitivy, které zachycují její nejtěžší výstupy z poslední doby v Japonsku a Alpách.

I když Bereziartuová dosáhla ve své disciplíně takřka na úplný vrchol, hodlá v lezení pokračovat dál. "Nemyslím si, že jsem dosáhla všeho, čeho bych dosáhnout mohla. Pořád si myslím, že můžu jít dál. Mým cílem je být všestranným lezcem," řekla v sobotu třiatřicetiletá baskická lezkyně, která se věnuje skalnímu lezení 15 let.

Své dominantní postavení potvrdila letos, když zdolala cestu Bimbaluna ve švýcarské oblasti St. Loup. Nejvyšší obtížnost 9a+ je prý pro Bereziartuovou "jen číslem, ne vrcholem". "Stejně tak lezení není mou profesí, ale mým životem," řekla. 

Bereziartuová, která leze většinu cest se svým přítelem Rikardem Oteguim, má za sebou sérii extrémně náročných výstupů. Pokořila stěnu Bain de sang stupně 9a v oblasti St. Loup ve Švýcarsku, cestu Logical Progression stejné obtíže v Japonsku a loni vylezla cestu 8b+, Yeah Man ve švýcarské alpské oblasti Gastlosen.

Šestý ročník festivalu Hory a město, který má za cíl přiblížit hory a dobrodružství městské veřejnosti, letošním programem ukázal, že stejně jako muži i ženy překonávají své
hranice. "Ženský element je letos silně zastoupený. Uvádíme filmy o ženách, nebo filmy režisérek, které pracují v extrémních podmínkách," řekla mluvčí festivalu Natália Bokníková.

Festival například uvedl film Ženy K2, portrét pěti žen, které jako jediné vylezly na K2. Žádná z nich dnes není na živu.

Kontroverzní film režisérky Karen Duthieové 100% žena vypráví příběh kanadské závodnice na horských kolech, která se narodila jako chlapec a později si nechala změnit pohlaví.

Své vlastní filmy s horskou tématikou uvedla i porotkyně Anna Pietraszeková.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Alpy, Horolezectví