Olympijské zlato? Víc si cením univerzálnosti, říká Sportovkyně roku Ledecká

  • 0
Když uslyšela otázku: Jaký je rozdíl mezi Ester Ledeckou v roce 2018 a 2022, pousmála se a odvětila: „Řekla bych něco vtipného, ale nic mě nenapadá. Asi mám jen jiné oblečení.“ Černé šaty vyměnila za stříbrné, v úspěších jsou jinak tyto dvě sezony u české hvězdy skutečně podobné. V obou slavila olympijské zlato, načež ovládla anketu Sportovec roku.

Před čtyřmi roky si vítězství v prestižní novinářské anketě vysloužila dvojím triumfem v olympijském Pchjongčchangu, kde ovládla super-G na lyžích i snowboardový paralelní obří slalom.

Letos v Pekingu pod pěti kruhy obhájila zlatou medaili z klání na prkně. „Ale hlavní highlight to pro mě asi nebyl. Chápu, že pro veřejnost ano, ale já si cením, že jsem dokázala vyhrát závod na snowboardu i na lyžích, že jsem mohla v obou sportech bojovat s nejlepšími na světě,“ ohlížela se ve středu na slavnostním vyhlášení.

Korunovace olympijské vítězky. Ledecká je podruhé Sportovkyní roku

Co pro vás druhá výhra v anketě Sportovec roku znamená?
Obě vítězství mi přišla docela překvapivá. Nesmírně si jich vážím. Vždycky, když se dostanete do první desítky, tak je to parádní úspěch. Máme v České republice skvělé sportovce napříč všemi sporty, takže je čest mezi nimi být.

Kam byste prvenství mezi svými úspěchy zařadila?
Těžko říct. Pro hlasující je hrozně těžké se objektivně rozhodnout. Beru to jako úplně jinou disciplínu, než co jezdím na kopcích. Teď jsem srovnávána s jinými sporty.

Ester Ledecká na vyhlášení ankety Sportovec roku.

Koho byste v anketě volila vy?
Jako první bych asi dala Sáblici (Martinu Sáblíkovou), fandím i Báře Špotákové.

Máte letos víc času užít si Vánoce, když se aktuálně zotavujete po druhé operaci klíční kosti?
Je to snad poprvé, kdy jsem si dokázala užít předvánoční atmosféru, pokoukat se po světýlkách, naladit se. Dokonce jsem stihla i koncert Janka (otce). A asi úplně poprvé za kariéru se mi stalo, že mám všechny dárky už teď. Jen je teda nemám zabalené.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž