Duel s Čechy by mi nevadil, říká Movsesjan

Pardubice - Pokud na šachové olympiádě ve slovinském Bledu dojde k česko-slovenskému souboji, bude mít pikantní příchuť. K první šachovnici slovenského družstva usedne Sergej Movsesjan, opora českého týmu na minulých dvou olympiádách. Hráče žijícího v Pardubicích čeká třetí start na vrcholné šachové akci. Zatímco v Elistě a Istanbulu hrál za Česko, v Bledu nastoupí za Slovensko. Navíc do Slovinska odjíždí společně s českým družstvem, bude ubytován ve stejném hotelu a za český tým bude hrát jeho přítelkyně Petra Krupková. "Když k tomu dojde, tak se určitě nebudu zlobit," usmál se Movsesjan.

"Pravděpodobnost, že k tomu dojde, však není vysoká. V roce 1996 na olympiádě v Jerevanu, kde jsem byl jako divák, k tomu došlo." Chybělo však málo a olympiádu mohl sledovat pouze jako divák. Vyvázání ze státního svazku Arménie se táhlo velice dlouho, proto slovenské občanství obdržel na poslední chvíli. Pas si v Bratislavě vyzvedl teprve na začátku tohoto týdne.

"Bez pasu bych nemohl hrát," podotkl Movsesjan. Do cesty se mu navíc postavila další překážka. "Mezinárodní federace FIDE začala uplatňovat pravidlo hovořící o tom, že hráč nemůže během dvou let reprezentovat v oficiálních soutěžích dvě různé země," uvedl Movsesjan, jenž vloni hrál za Česko na mistrovství světa jednotlivců.

Během roku však více šachistů změnilo státní občanství, a tak FIDE nakonec všem udělila výjimku. "Slovenské občanství jsem dostal 11. října a tři dny na to i výjimku od FIDE," uvedl Movsesjan. Tím se mu otevřela cesta na letošní olympiádu. Příprava na turnaj však byla trošku narušena. "Měl jsem však v poslední době jiné starosti a ani jsem dlouho nevěděl, zda se vůbec mám na olympiádu připravovat," řekl Movsesjan. Přesto věří v úspěšný debut ve slovenské reprezentaci. "Budeme sice hrát bez Igora Štohla, což je velké oslabení, ale přesto bychom mohli skončit v první dvacítce. Byl by to velký úspěch."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž