Dragoni se sjedou na Vltavě

Praha - Kožený buben duní nad zpěněnou vodou a dvacítka udatných žene draka do útoku. Je to scéna z čínského historického filmu? Ne, tak vzrušená atmosféra panuje při závodech dračích lodí. Toto sportovní odvětví je staré 2000 let a v posledních osmi letech se rychle rozšiřuje i v Česku.

Už v sobotu vyvrcholí domácí dračí sezona finálovým podnikem Českého poháru. Hostitelem budou zrekonstruované Žluté lázně.

„Dopoledne se bude závodit na trati 200 metrů. Odpoledne se mohou diváci těšit na atraktivní souboje na dlouhé trati,“ upřesnil průběh závodu prezident České asociace dračích lodí Petr Klíma.

Dlouhá trať měří dva kilometry a jezdí se na kola se třemi otočkami. „A navíc se startuje po patnácti vteřinách, takže dochází k mnoha přímým soubojům,“ láká do Žlutých lázní Klíma.

O český titul se utká přes dvacet posádek, které provozují jízdu na dračích lodích jako výkonnostní sport. Například v pražské posádce Tezas budou pádlovat dvojnásobný olympijský vítěz v rychlostní kanoistice Martin Doktor nebo mistr světa v tomtéž sportu Petr Procházka.

Závodit by měl i známý veslař Václav Chalupa. A protože se jedná o kategorii Open, tak sportovní posádky doplní i tři desítky posádek rekreačních.

„To je právě na dračích lodích úžasné, že se na nich může svézt opravdu každý. Loď má obrovskou stabilitu. Ve světě se tomuto sportu věnuje přes 50 milionů vodáků. U nás je to zatím asi tisícovka lidí, ale na každý závod, který pořádáme, se hlásí nové posádky,“ řekl Klíma.

Pražský závod nabídne souboje mužů, žen i kategorie mix. Zatímco muži budou nejspíše stíhat skvěle sehranou nymburskou posádku, v ženách se asi uskuteční zajímavý souboj mezi pražským týmem W.I.L.D. a dračicemi z Přerova a Ostrožské Nové Vsi.

„Kluci z Nymburka jsou skvěle sjetí dohromady, takže loď jim jede velice rychle. My je sice převyšujeme individuální výkonností, ale jim to jde fakt výborně dohromady,“ vysvětlil Petr Procházka, proč je dračí loď z Nymburka zatím nedostižná.

Vstup na celodenní akci, která začne v 10 hodin, je zdarma. Více informací naleznete na www.dragonboat.cz.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž