Antidopingová kontrola při Tour de France

Antidopingová kontrola při Tour de France | foto: AP

Doping podávaný v malých dávkách je neprokazatelný, vyjevil test

  • 2
Užívání mikrodávek dopingových látek může sportovcům pomoci k výraznému zvýšení výkonů, a přitom jim odhalení při kontrolách nehrozí. Žádné vybočení z norem se neukáže ani v biologickém pasu sportovce. Ukázal to experiment francouzské televizní stanice France 2.

Novináři nechali amatérským vytrvalcům, kteří byli pod přísným lékařským dohledem, po dobu jednoho měsíce podávat transfuze vlastní krve, EPO, lidského růstového hormonu a kortikosteroidů.

Do projektu organizace Athletes for Transparency se v Paříži zapojilo osm atletů a triatlonistů, kteří užívali mikrodávky dopingových látek 29 dní. Všichni před začátkem i po ukončení pokusu absolvovali zátěžové testy, časovku na 14 km na cyklotrenažéru a běh na 3 000 metrů a u všech byl zaznamenán výrazně zlepšený výkon.

Jeden z běžců, který denně běhal 24 kilometrů, si během experimentu vylepšil osobní rekord na této trati o deset minut. Nejvýraznější zlepšení u běžců na tříkilometrové trati v hale představovalo 31 sekund.

Užívání dopingových látek v mikrodávkách lze v těle sportovců prokázat jen několik hodin po aplikaci. „Je to jako z jiné planety, úplně nelidské,“ řekl v dokumentu France 2 jeden ze zapojených sportovců. „A je to velice znepokojující, když vezmete v úvahu, že šlo jen o mikrodávky,“ dodal.

Podle France 2 experiment jasně ukázal, že „čistý pas nemusí být nutně pas čistého sportovce.“

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: doping, France 2, Paříž