Bude v Pardubicích víc cizinců?

Praha, Pardubice - Jsou jako tři poslové zvěstující zprávy z jiných krajů. Irský kůň Three Mill a dva francouzští Ivoire de Beaulieu a Sybellius d’Artaix. Tři zahraniční koně na startu Velké pardubické. Jen tři cizinci, kteří okusí slavný a obtížný překážkový závod. "Ale tři jsou lepší než loni žádný," namítá Miroslav Petráň, předseda pardubického Dostihového spolku.

Posledním zahraničním vítězem Velké byl v roce 1995 valach It’s A Snip. Čtyři, dva, nula – tak za předchozí tři ročníky klesala křivka počtu zahraničních koní.

Pravda, moc slávy tu cizinci v posledních letech neudělali. Přesto: Velké by jejich účast slušela.

I proto se pořadatelé snaží cizince nalákat.

"Snažíme se o další popularizaci dostihu. Letos jsme dávali podklady pro internetové stránky v USA a pro specializovaný australský časopis, kde pak vyšla o Velké čtyřstrana. Z těchto zemí můžeme čekat v budoucnu větší zájem," míní Petráň.

Z ostrovních koní nepřijede ani Chase The Sunset na Cenu Parama.

V Británii totiž Velká nevyhovuje termínem, sezona tam teprve začíná.
Ani peněžní dotace není tak vysoká, aby lákala za každou cenu.

"Částka, kterou dáváme, je vysoká. Ale do budoucna budeme uvažovat o dalším navýšení," uvedl Richard Kapsa, ředitel odboru komunikace České pojišťovny.

Bránit příjezdu cizinců však mohou i pravidla přihlášení. "Trenér Bolger chtěl po dlouhém přemlouvání přihlásit do Velké koně Lonesome Day. Jenže propásl termín 20. září. Z technického důvodu, asi neprošel fax. Už s tím bohužel nešlo nic udělat," líčil Petráň, jenž usiloval též o koně Spot Thedifference.

Nabízí možnost změny: "Asi zkusíme pohnout s našimi propozicemi, abychom umožnili dohlásit koně na poslední chvíli. Ve světě je to běžné. Je to v našich rukou." Také zváží, zda nesnížit věkovou hranici pro start ze sedmi na šest let.

Pro Pardubice rozhodně hraje hezké závodiště. "Zázemí máme mnohem lepší než třeba v Meranu."

Petráň se rozhlíží i směrem na východ, třeba do Kazachstánu. Žokej Josef Váňa zase pomáhá s oživováním překážkových dostihů v Rusku.

"Před dvěma lety jsme přišli s iniciativou na založení Mezinárodní federace skokových dostihů, závodiště v Cheltenhamu a Pardubicích byla pověřena na tom pracovat," uvedl Petráň. Vznik Mezinárodního poháru, kde by zahraniční koně získávali dvojnásobek počtu proti domácím, však zatím naráží na odpor Francouzů. "Ti o to moc nestojí," říká Petráň.

, ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž