Boxeři Novotný i Halaš na šampionátu vypadli

Chicago - Petr Novotný a Martin Halaš na boxerském mistrovství světa v Chicagu nerozšířili řady českých účastníků druhého kola. Oba jednoznačně prohráli hned svůj úvodní zápas. Z devítky českých boxerů tak do druhého kola postoupili jen Lukáš Viktora a Vladimír Průša.

Přímo do něj byla díky losu nasazena dvojice František Fáber, Štěpán Horváth. Novotný v kategorii do 81 kilogramů podlehl 4:20 na body Němci Gottliebu Weissovi.

Podle reprezentačního šéftrenéra Svatopluka Žáčka na vysokého soupeře nedokázal nic vymyslet. Navíc se na něm mohly podepsat i zákulisní tahanice.

"Činovníkovi AIBA se nezdál jeho dres dost červený, takže si na poslední chvíli musel půjčit triko od Bělorusa. Petrovi chtěli přelepovat reklamy i na jazyku od boty. Je to nesmyslné lpění na pravidlech, co nemají moc smyslu," uvedl Žáček pro ČTK.

 Halašovo účinkování v kategorii do 60 kilogramů skončilo čtyři sekundy před koncem druhého kola, kdy rozhodčí pro naprostou převahu soupeře ukončili jeho zápas s Kolumbijcem Darleym Perezem. Ten vedl 27:7 na body.

Ústecký boxer tak ani při své čtvrté účasti na MS nepřešel přes první kolo. Podle Žáčka je možné polemizovat, jestli byl rozdíl mezi soupeři až tak velký.

"První kolo bylo 5:8, to ještě Martin stačil něco udělat, ale pak už tam body zběsile lítaly jen Kolumbijci. Je to zklamání hlavně pro Martina, je to zkušený boxer a nedokázal nic vymyslet. Kolumbijec byl silný, Martin nepřesný," komentoval kouč průběh duelu.

 Žáček už před šampionátem prohlásil, že pokud Halaš znovu neuspěje, v reprezentaci skončí. Během třetího dne šampionátu, který je hlavní kvalifikací na olympijské hry v Pekingu, zmizela trojice boxerů. Své výpravy opustili dva reprezentanti Ugandy a jeden Armén.

Podle mluvčího chicagské policie Johna Mirabelliho zřejmě odešli dobrovolně a jsou v telefonickém kontaktu se svými blízkými.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž