Boxeři mají obtížnou cestu na OH

Praha - Český box by měl mít na olympijských hrách v Aténách tři zástupce, taková je představa vedení svazu. Očekává se úspěch od stříbrného medailisty ze Sydney Kraje, stabilně kvalitní výkonnost prokazuje Adámek. "Nominační kritéria jsou náročná, uvidíme," pokrčil rameny sekretář české asociace Jan Pavlík.

Nominační cesta do Atén je náročná. Vstupenku na olympiádu dostanou pouze medailisté z únorového mistrovství Evropy v Pule a finalisté dvou nominačních turnajů. Pro polovinu vah budou v Sofii a Baku, pro druhou ve Varšavě a Göteborgu. "Počítáme, že se kvalifikují dva tři borci. Když se dostanou čtyři, bude to paráda," uvedl Pavlík s tím, že ve výpravě nechce mít žádné turisty.

Na evropském šampionátu bude usilovat o medaili sedm českých borců. Zřejmě Kraj, Adámek, Halaš, Šachbazjan, Polakovič, Bártek a mladý Dunka. Na nominační klání vycestuje po čtyřech boxerech. Konečná nominace se složí až po právě probíhajícím turnaji v Kodani, kde se nejvíce daří Halašovi. "Tři semifinalisté z mistrovství světa v Thajsku byli z Evropy, tak si představte, jak bude asi těžké se do Atén dostat. O hodně jednodušší cestu mají třeba Afričané, kde špička není tolik vyrovnaná," poznamenal Rudolf Kraj.

Na olympijských hrách 2008 v Pekingu má být jako ukázkový sport box žen, který by se měl do rodiny olympijských sportů zapsat o čtyři roky později.

V posledních letech se snažilo vedení českého svazu získat české občanství pro kubánského borce Miguela Veloza. "Žádali jsme několikrát o výpis z kubánského svazku, jenže oni mají přísná pravidla. Musíme spoléhat na domácí reprezentanty," prohlásil Pavlík.

Česká boxerská asociace zvažuje, že dá impulz k obnovení nadnárodní klubové soutěže interligy. Zanikla po šesti letech kvůli skandálním výkonům a jednostrannosti rozhodčích. Zúčastňovaly se jí kluby z Česka, Slovenska a Maďarska. "Bylo by dobré, kdyby se obnovila. Ale musí mít jasná pravidla, která se nebudou v průběhu soutěže měnit. Oslovíme i několik polských klubů," uvedl generální sekretář Pavlík.

Fanoušci se mohou těšit opět na tři velké turnaje. Až v červnu bude prestižní Velká cena Ústí nad Labem, na přelomu září a října se uskuteční turnaj v Ostravě a kalendář významných tuzemských turnajů doplní Velká cena Zubří, která zatím přesný termín nemá.

Nejvyšší soutěží je v současnosti šestičlenná extraliga, která má však nudný scénář. Za výkonností dvou klubů ostatní pokulhávají: třeba v posledním kole Brno - Děčín 17:1, Liberec - Ústí nad Labem 0:18. "Z pohledu reprezentace připravujeme borce na kvalitně obsazených mezinárodních turnajích, v plánu máme řadu soustředění i sparingů," konstatoval reprezentační šéftrenér Svatopluk Žáček.

Juniorskou reprezentaci čeká už o víkendu prestižní Tormům memoriál. Vedle dvou tuzemských výběru se představí mladí reprezentanti z Německa, Polska, Slovenska a Rakouska."Silnou základnu má Polsko, tam dělají mládežnický box velice dobře. O české úspěchy by se měli postarat především účastníci juniorského mistrovství Evropy Dunka, Duraj a Vavruška," dodal Pavlík. Memoriál se uskuteční v sobotu a v neděli v kulturním domě Eden.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž