Česká stolní tenistka Renata Štrbíková

Česká stolní tenistka Renata Štrbíková | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Bělorusky byly nad síly stolních tenistek, Česko bude bez medaile

  • 0
Stolní tenistky zůstanou na mistrovství Evropy v Gdaňsku v soutěži družstev bez medaile. České hráčky ve čtvrtfinále podlehly Bělorusku 1:3 na zápasy a místo jistoty cenného kovu budou hrát o 5. až 8. místo. Muži, kteří ztratili medailové ambice už v základní skupině, podlehli Anglii 2:3 a skončí nejlépe třináctí.

Stolní tenistky měly šanci navázat na dva roky starý bronz z šampionátu ve Stuttgartu, ale trio Iveta Vacenovská, Renata Štrbíková a Dana Hadačová tentokrát neuspělo. Nad jejich síly byly obhájkyně loňského bronzu Bělorusky, kterým dva body zajistila úřadující mistryně Evropy obranářka Viktoria Pavlovičová a třetí přidala Alexandra Privalovová.

Viktoria Pavlovičová zdolala na úvod Štrbíkovou a v souboji jedniček i Vacenovskou. Ta zajistila jediný český bod výhrou nad Veronikou Pavlovičovou.

Za nerozhodného stavu 1:1 prohrála Hadačová v souboji trojek s Privalovovou 1:3. V dramatické čtvrté sadě nevyužila Češka čtyři setboly a při čtvrtém mečbolu kapitulovala. Letos tak prohrála na ME v soutěži družstev i svůj pátý zápas.

"Musím uznat, že Bělorusky byly o něco lepší. Jedinou naší nadějí byl případný pátý zápas, ve kterém by hrála Štrbíková se slabší ze sester Pavlovičových Veronikou. K tomu ale bohužel nedošlo," řekl trenér Miroslav Cecava pro web ping-pong.cz.

"Scházel nám především bod Dany Hadačové, která měla neuvěřitelnou smůlu v koncovce čtvrtého setu. Její soupeřka zahrála snad osm prasátek za celý set, z toho čtyři od stavu 10:10. To se hned tak nevidí. Je samozřejmě otázkou, zda měla Dana tento stav vůbec dopustit, ale to je věc druhá," uvedla Štrbíková.

Čeští muži ve skupině o 9. až 16. místo přidali další nepovedené představení. Tým trenéra Tomáše Demka, jenž oproti loňské bronzové Ostravě postrádá zraněné Jana Šimončíka a od druhého zápasu také Petra Korbela, prohrál s Anglií 2:3.

Češi tak nebudou hrát elitní divizi Evropské ligy a reálně jim hrozí, že na příštím ME v Rakousku 2013 nebudou mít vůbec šanci bojovat o medaile. V úterý se stejně jako ženy utkají s Polskem.

Mistrovství Evropy ve stolním tenisu

Ženy - čtvrtfinále:
ČR - Bělorusko 1:3
Štrbíková - Vikt. Pavlovičová 1:3 (6, -8, -6, -9), Vacenovská - Ver. Pavlovičová 3:2 (-8, 7, 9, -7, 7), Hadačová - Privalovová 1:3 (-6, -9, 5, -16), Vacenovská - Vikt. Pavlovičová 0:3 (-8, -9, -7).
Nizozemsko - Španělsko 3:0
Maďarsko - Německo 3:2
Rumunsko - Polsko 3:1

Muži - skupina o 9.-16. místo:
Anglie - ČR 3:2
Drinkhall - Konečný 3:2 (-5, 7, -7, 10, 4), Pitchford - Prokopcov 3:1 (5, -8, 8, 8), Reed - Širuček 1:3 (-9, -8, 4, -6), Drinkhall - Prokopcov 0:3 (-9, -10, -13), Pitchford - Konečný 3:0 (6, 7, 8).
Čtvrtfinále:
Německo - Řecko 3:1
Rakousko - Chorvatsko 3:1
Portugalsko - Maďarsko 3:1
Švédsko - Rusko 3:2

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž