Bargielova smrt? Kvůli dopingu ne

  • 10
Pardubice - Na první pohled se to zdálo jako šokující odhalení. Kůň Bargiel údajně zemřel po jednom z rámcových dostihů při Velké pardubické kvůli dopingu! Jenže jak se zdá, vše je jinak. "Řekla bych, že je to hon na čarodějnice," uvedla veterinářka Jana Mezerová, která byla přítomna ošetřování jedenáctiletého hnědáka těsně před jeho skonem.

Bargiel zkolaboval po Velké ceně Labe, v níž doběhl druhý. Brzy nato zemřel. Prvotní verdikt byl, že mu prasklo srdce.

"Tomu koni šlo o život. Snažili jsme se ho zachránit," uvedla Jana Mezerová. "To, že byl pak pozitivní na doping, se dalo čekat. Nalezené látky se totiž shodují s těmi, které mu byly podány při oživování. Ten kůň opravdu dopovaný nebyl."

Stejný názor má i trenér úspěšné dostihové stáje Wrbna a zároveň veterinář Čestmír Olehla. "Lidé, kteří Bargiela ošetřovali, postupovali ve snaze ho zachránit, rozdýchat. Proto mu píchli heptaminol. Jediná chyba, které se dopustili, je to, že tu skutečnost zapomněli uvést do dopingového protokolu," řekl Olehla.

"My pracujeme s fakty. Nám přišel pozitivní nález koně Bargiela," uvedl prezident českého Jockey Clubu Václav Luka. "V dopingovém protokolu nebylo uvedeno, že dostal nějakou látku. Tyto informace se zveřejnily až poté, co se objevil pozitivní vzorek."

Dopingová komise Jockey Clubu ještě nestihla případ vyšetřit. "Sbíráme informace, abychom korektně rozhodli. Ale nevidím žádný důvod ke znepokojení kvůli dopingu," uvedl člen komise Ivo Strauss, který má k dispozici i Bargielovu pitevní zprávu.

"Hovořil jsem s veterinářem, který ho ošetřoval na závodišti, mluvil jsem i s antidopingovým komisařem. Není to oficiální, ale po svém důkladném šetření říkám, že to doping na devadesát procent nebude."

Majitel koně Jiří Charvát i jeho trenér Radek Holčák se k případu zatím nechtějí vyjadřovat. "Svědomí mám ohledně dopingu naprosto čisté. Šířeji se vyjádřím příští týden," uvedl pro Paddock Revue trenér z Velkých Karlovic.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž