Akademické hry budou i organizačním testem na lyžařské MS

Praha - Organizačním testem na mistrovství světa lyžařů - klasiků, které se v roce 2009 uskuteční v Liberci, budou ve stejném městě šesté České akademické hry. Těch se od 29. dubna do 5. května zúčastní téměř 2300 studentů. Zastoupení zde budou mít téměř všechny tuzemské vysoké školy.

Až pětinásobek sportovců, kteří mají za dva roky přijet na sever Čech na světový šampionát v klasických lyžařských disciplínách, bude k vidění v Liberci a Jablonci nad Nisou od této neděle. O akademické tituly budou bojovat v celkem 31 sportovních odvětvích.

Akademické hry se konají pravidelně od roku 2002, v Liberci se uskuteční poprvé.
"Víme, že hry budou významným testem na organizaci světového šampionátu lyžařů v roce 2009. Chceme například vyzkoušet možnosti ubytování, dopravy sportovců a podobně," uvedl předseda organizačního výboru her Jindřich Martinec.

Záštitu nad hrami převzaly akrobatické lyžařky Nikola a Šárka Sudovy, které na liberecké Technické univerzitě studují. O tom, že by se objevily na některém ze sportovišť se startovním číslem, ale neuvažovaly. "Trošku jsem to v hlavě měla, líbily by se mi například závody na horském kole. Ale vzhledem k tomu, že jsme už začaly přípravu na novou sezonu, tak se bohužel nezúčastníme," řekla s úsměvem starší Nikola.

Přesto se známá jména na sportovištích objeví. Golfového turnaje se například zúčastní dvojnásobný mistr světa ve skikrosu Tomáš Kraus, který na liberecké vysoké škole studium dokončuje, nejlepší česká plavkyně Jana Pechanová či její kolega Martin Verner. Basketbalový turnaj pak ozdobí hráčky brněnského Gambrinusu Eva Vítečková a Jana Veselá.

Hry organizačně zajišťuje stovka studentů pedagogické fakulty v Liberci, celkem se o účastníky postará na čtyři stovky pořadatelů. "Budou to hry od studentů pro studenty,"dodal Martinec.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž