Zlatou přilbu si nasadil opět Adams

P a r d u b i c e - Neohroženým stylem start - cíl se plošinář Leigh Adams prohnal na prvním místě finálovou jízdou 52. ročníku Zlaté přilby - ČS Živnostenské pojišťovny. Devětadvacetiletý Australan tak na pardubickém oválu ve Svítkově obhájil loňské prvenství. Českou plochou dráhu ve finále zastupoval pouze Bohumil Brhel a stejně jako loni Tomáš Topinka skončil v extrémně silné konkurenci šestý.

Před patnácti tisícovkami diváků, za nádherného počasí, se bez slitování bojovalo už od vylučovacích jízd, jimiž neprošel i vítěz Zlaté přilby z let 1989 a 1990, Angličan Jeremy Doncaster. Skončil tu i Topinka. "Jen se mi tady v Pardubicích potvrdilo, že letos nemám právě šťastný rok," poznamenal. Naopak dalších pět domácích jezdců společně s dvěma nasazenými - Antonínem Kasperem a Lukášem Drymlem - stanulo ve čtvrtfinále.

Tam už přituhovalo. Brhelovu formu naznačila hned první čtvrtfinálová jízda: suverénně ji vyhrál, povodil si v ní jak Adamse, tak i letošního mistra světa, Angličana Marka Lorama. Skvěle se tak rozjel vstříc semifinále. Naopak Loram se k všeobecnému překvapení se závodem loučil. Ze stejné čtvrtfinálové skupiny se mezi nejlepší tucet probil i Kasper, pro pět dalších českých jezdců - Jirouta, bratry Drymlovy, Švába a Milíka - znamenalo čtvrtfinále konec.

A potom už se opět aplaudovalo Brhelovi, který si znamenitě vedl v prvních dvou semifinálových jízdách. Skončil vždy druhý, nejprve za Adamsem a pak za Hancockem, takže třetí jízdu mohl v závěru vypustit. Ve druhé semifinálové skupině reprezentoval Kasper. První jízda mu nevyšla - pátý. Ve druhé výborně odstartoval, ale ztrácel na rovinkách - opět pátý. Sen o velkém finále se mu rozplynul.

"Mám obrovské problémy s převody, nedaří se mi vůbec nic," komentoval Kasper svá semifinálová vystoupení. "Dneska nejspíš budu moc rád, když v pořádku vůbec dojedu domů." Kasper si pak malinko spravil náladu alespoň v malém finále, v němž za sebou nechal i mistra světa z roku 1993, Američana Sama Ermolenka.

Velké finále dějově zůstalo za mnoha jízdami dne, protože šestice se neměnně seřadila hned v první zatáčce. Poté si každý hlídal pozici a peloton, jemuž vévodil šestý muž letošního mistrovství světa Adams, dojel spořádaně do cíle. Druhý v cíli Hancock se nechal slyšet: "Příští rok si jedu pro přilbu já."


Výsledky:
1. Adams (Austr.), 2. Hanckock (USA), 3. Wiltshire (Austr.), 4. Louis (Brit.), 5. Sullivan (Austr.), 6. Brhel (ČR), 7. Crump (Austr.), 8. Jonsson (Švéd.), 9. Kasper (ČR), 10. Ermolenko, 11. Cook (oba USA), 12. Johnston (Austr.).

Australan Adams odjel celou finálovou jízdu na první pozici


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž