Z Čechů byl nejlepší v kvalifikaci pátý Vršecký

Misano - Páté místo Davida Vršeckého v kvalifikačním závodě bylo nejlepším českým výsledkem v druhém pokračování Evropského poháru tahačů. Čeští piloti na rozdíl od úvodního podniku v Barceloně tentokrát na medailové příčky nedosáhli. Dvě vítězství si připsal obhájce titulu Antonio Albacete s tahačem MAN.

V trénincích si Körber vyjel čtvrté a Vršecký páté místo na startu, František Vojtíšek s renaultem sedmou a Adam Lacko s vozem MAN až devátou pozici.

Po úvodních strkanicích v kvalifikačním závodě se vedení ujal Němec Hahn, za kterým se usadil Albacete, těsně sledovaný německou dvojicí Körber, Östreich a Britem Garrettem. Hned další pozice patřily Vršeckému, Vojtíškovi a Lackovi. V následujícím kole se do vedení posunul Albacete a Hahna zanedlouho předjel i Körber.

Také Vršecký zabojoval a po pěkném manévru postoupil na pátou příčku. "Od rána jsem měl potíže s brzdami. Nakonec jsem byl rád, že jsem se dostal na páté místo a soustředil se na jeho udržení. Do většího rizika jsem za výborně jedoucím Östreichem nechtěl chodit," uvedl Vršecký.

K horšímu se naopak vyvíjel závod pro Lacka i Vojtíška, kteří nakonec obsadili osmé, respektive deváté místo.

Také start do pohárového závodu byl plný menších či větších kolizí a Vršeckého Buggyra létala od jednoho okraje dráhy k druhému. Po jedné z ran si to pak neovladatelný vůz namířil přes pískovou záchytnou zónu až k bariéře a zůstal bezmocně stát.

"Chvílemi jsem vůbec nevěděl, kde jsem. Jen jsem doufal, že nepoletím čelně proti nějaké zdi," řekl Vršecký. "Je to obrovská škoda, ztráta bodů v pohárové jízdě mrzí dvojnásob. Pokusím se to zítra napravit," slíbil Vršecký, který byl především rád, že auto je až na šrámy v pořádku a bude nutné vyměnit jen prasklou hadici přívodu vzduchu k brzdám.

Od startu až do cíle jezdil v čele Albacete před Hahnem a Körberem. I jeho vůz však v závěru ztrácel síly a Körber musel nasadit veškerý svůj um, aby odrazil závěrečný nápor svého krajana Östreicha.

To už na dráze chyběl Lacko, který v polovině jízdy svedl těžký souboj s Vojtíškem, ale nakonec musel po technických problémech svůj truck předčasně odstavit.

"Adam mě několikrát pořádně nabral, takže jsem velice spokojený, že jsem to ustál a nakonec si dojel i pro body za šesté místo. Misano mám rád, v neděli bych si na zdejším okruhu chtěl umístění ještě vylepšit," usmíval se pětačtyřicetiletý Vojtíšek.    

Kvalifikační jízda (9 kol): 1. Albacete (Šp./MAN) 15:09,882, 2. Körber (Něm./Buggyra) -4,578, 3. Hahn (Něm./MB) -7,033, 4. Östreich (Něm./MB) -9,203, 5. Vršecký (ČR/Buggyra) -14,913, 6. Bösiger (Švýc./MAN) -21,188, ...8. Lacko (ČR/MAN) -22,446, 9. Vojtíšek (ČR/Renault) -25,061.
Pohárový závod (13 kol): 1. Albacete 21:51,269, 2. Hahn -3,278, 3. Körber -9,591, 4. Östreich -9,833, 5. Bösiger -32,779, 6. Vojtíšek -33,571, ...Vršecký a Lacko nedokončili.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž