GEJZÍR. Václav Pech (vlevo) a Petr Uhel slaví ve Zlíně vítězství na Barum...

GEJZÍR. Václav Pech (vlevo) a Petr Uhel slaví ve Zlíně vítězství na Barum rallye i v mistrovství ČR. Vpravo je třetí Tomáš Kostka. | foto: ČTK

Oslavy? Ráno musím do práce, smál se po zisku titulu Pech

  • 0
Do galerie dvojnásobných vítězů Barum rally přibylo nové jméno. Žádný jiný pilot přitom nemusel na opakování triumfu čekat tak dlouho jako Václav Pech. Jeho zlínské úspěchy dělí dlouhých jedenáct let. Poprvé slavil v roce 2003, podruhé v neděli.

„Žádná oslava ale nebude. V pondělí mám brzy ráno důležité jednání a musím být v práci už v sedm. Nejdřív obleču sako a kravatu, pak už zase montérky. Asi všechno oslavíme až po posledním závodě v Příbrami, protože bude těžké, abychom se všichni i s mechaniky v dalších dnech sešli,“ povídal v cíli plzeňský pilot, který závodí s Petrem Uhlem v Mini John Cooper Works S2000.

„Cesta za dvěma výhrami na Barumce byla vlastně podobná. Pokaždé jsem měl minutový náskok a ve druhé etapě jsem se snažil, abych neudělal chybu,“ srovnával.

Pech zvládl Barumku s přehledem. Na začátku první etapy jej sice trápily technické problémy, které však mechanici rychle vyřešili. Do čela šel po páté erzetě z patnácti. Vzápětí odstoupil Roman Kresta a brzy poté mu odpadl i poslední vážný soupeř Jaromír Tarabus, jenž skončil na dvě minuty v příkopu.

„V maximálním tempu jsme jeli pouze dvě sobotní zkoušky,“ přiznal Pech, který zároveň ve Zlíně oslavil svůj sedmý titul českého šampiona. Už v sobotu totiž odstoupil Jakeš, jeho poslední konkurent v boji o zlato. „V neděli už jsme si jen hlídali tempo. Jel jsem tak, abych neudělal chybu.“

Pechovi se tak podařilo splnit si přání darovat výhru otci, rovněž bývalému pilotovi, k nedávným 65. narozeninám a titul pak věnovat tříletému synovi. „Táta mi pogratuloval, ale bylo to hektické, v servisu bylo hrozně lidí. Doma to všechno pořádně probereme.“

Na stupních vítězů doplnil plzeňského pilota stříbrný Němec Sepp Wiegand se Škodou Fabia S2000 a bronzový Tomáš Kostka ve Fordu Fiesta R5. Jejich souboj rozhodl až poslední test. Před ním na tom byl lépe zlínský pilot, ovšem v cíli zaostal o nicotné dvě desetiny vteřiny.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž