Turecká pilotka  Burcu Cetinkayaová.

Turecká pilotka Burcu Cetinkayaová. | foto: Samo Vidic/Red Bull Photofiles

Turecká pilotka rallye: Někteří muži nesnáší, když je žena rychlejší než oni

  • 0
V popředí výsledkové listiny rozhodně nebudou. Přesto se dá u jejich servisního stanu očekávat stejný nával jako u Kopeckého, Loixe či Kresty. Nebývá totiž zvykem, aby po tratích rychlostních zkoušek jezdila čistě dámská posádka. Navíc z Turecka.

Ovšem dvojice Burcu Cetinkaya, Cicek Guneyová se pokouší narušit stereotypy. V letošní sezoně závodí v Peugeotu 207 S2000 v IRC, proto dorazila také do Zlína.

"Mým snem je titul mistra světa a IRC je dobrá možnost, jak se zlepšit," poznamenala Cetinkaya. Přestože pochází z Turecka, její cesta k motoristickému sportu není až tak překvapivá. Její otec dlouho šéfoval místní pobočce Volkswagenu, takže se mezi auty pohybovala od dětství. Už tehdy ji zaujala nejlepší jezdkyně všech dob Michele Moutonová. "Dokázala všechno, o čem sním. Je pro mě motivací," podotkla Cetinkaya.

Peugeot 207 S2000, vůz turecké ženské posádky

Peugeot 207 S2000, vůz turecké ženské posádky

29letá závodnice z Istanbulu mluví čtyřmi jazyky a mezi její záliby patří šachy či střelba. Často zdůrazňuje, že chce, aby si ji lidé pamatovali díky sportovním výsledkům, a ne kvůli tomu, že je jednou z mála žen v mužském prostředí. Přesto si pozornosti opačného pohlaví užívá.

"Závodníci jsou rádi, že mají kolem sebe také ženy-závodnice. Podporují nás a jsou přátelští," libuje si. "Jen někteří občas neskousnou, že žena může být rychlejší než oni."

Přestože se cítí především jako automobilová závodnice, dobře ví, jak zaujmout i nesportovní publikum. Před týdnem startovala na světové Německé rallye. Ovšem namísto obvyklé navigátorky vedle ní usedl německý herec Wilson Gonzalez Ochsenknecht.

Její potenciál zaujal také tureckou vládu. Při jednotlivých soutěžích proto propaguje rodnou zemi, osobně ji podporuje ministr Hayati Yazici. "Pod tlakem kvůli tomu nejsem," pousmála se.

Turecká spolujezdkyně Cicek Guneyová.

Turecká spolujezdkyně Cicek Guneyová.

Upozornit na sebe umí také navigátorka Guneyová, která vedle rallye úspěšně závodí na snowboardu. Je osminásobnou mistryní Turecka a dvakrát se představila na Univerziádě.

Cetinkaya svou první rallye odjela v roce 2005, o rok později premiérově závodila v mistrovství světa. "Tím se mi splnil sen. Proto kdykoliv usedám do auta, děkuji za to bohu. Zároveň ho žádám o ochranu," uvedla Cetinkaya. "Ale moje ambice tím nekončí. Chci být stále lepší."

I proto na jaře absolvovala společný test s vycházející hvězdou rallye Sébastienem Ogierem. "Ukazoval mi má slabá místa. Jde hlavně o brzdné body," popsala Cetinkaya.

Letošní sezonu IRC začala na Sardinii, ale kvůli technickým problémům předčasně odstoupila. Na belgické Ypres rally vážně havarovala, před třemi týdny na Madeiře dojela sedmnáctá. Nyní je ve Zlíně.

Východomoravské tratě pro ni nejsou neznámou, představila se na nich už před třemi lety. Ve Fordu Fiesta dojela na 43. místě, na vítězného Francouze Vouilloze ztratila více než 40 minut. Jak si povede tentokrát?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž