Ze Škody až k titulu mistra světa? Český tovární tým spoléhá na mladé

  10:27
Villa Carlos Paz (Od našeho zpravodaje) - Nadmořská výška přes 2 000 metrů a k tomu bouřlivá atmosféra, kterou podle odhadů vytváří až dva miliony diváků. Lepší kulisu pro svůj jezdecký rozvoj si mladí piloti továrního týmu Škoda Motorsport Pontus Tidemand ze Švédska a Kalle Rovanperä z Finska mohli jen stěží představit. Argentinská rallye představuje další díl lekce, která má vést do některého z továrních týmů WRC.
Sedmnáctiletý pilot Kalle Rovanperä z Finska může ve Škodě Motorsport navázat...

Sedmnáctiletý pilot Kalle Rovanperä z Finska může ve Škodě Motorsport navázat na nedávnou cestu krajana Esapekky Lappiho, který se z českého týmu odrazil do WRC. | foto: Škoda Auto

Angažmá v české stáji totiž představuje pro nadějné závodníky terno. Přestože nezávodí s nejsilnějšími vozy, ale o stupeň níž se slabšími modely R5, hodně o něj stojí. Moc dobře vědí, že i piloti světových továrních týmů prošli touhle cestou.

Nor Andreas Mikkelsen vystřídal Volkswagen a Citroën a dnes jezdí za Hyundai. V týmu Toyota jsou zase dva Finové – Esapekka Lappi a Juho Hänninen, jenž po loňském plnohodnotném angažmá působí jako testovací jezdec. A je dost možné, že na ně brzy naváže Tidemand, který loni získal světový titul ve třídě WRC2.

„Angažmá ve Škodě je pro většinu jezdců lákavé, protože opravdu máme image týmu, v němž se toho můžou hodně naučit. Pontus je dalším důkazem,“ říká šéf Škody Motorsport Michal Hrabánek.

Co to znamená v praxi? Nejde jenom o samotné ježdění, i když závodních a testovacích kilometrů na nejrůznějších površích najede tovární pilot spousty. K tomu je nutné přidat například klasickou práci s inženýry, kdy musí přesně popsat, jak se auto chová, co je potřeba změnit. Ale závodník pozná i to, jak funguje svět médií a marketingu – co to znamená pracovat pro nějakou automobilovou značku.

„V týmu dokonale poznáte profesionální stránku soutěžního sportu,“ míní Tidemand, mimochodem nevlastní syn úspěšného norského pilota Henninga Solberga.

„Jezdci si uvědomí, že je to systematická práce v mnoha oblastech, že záleží na detailech,“ rozebírá Hrabánek. „Když to zvládnou, nemají problém s přechodem do týmu WRC.“

Závodníci si angažmá ve Škodě pochvalují i proto, že ve srovnání s klasickým týmem WRC necítí výraznějšího rozdílu. Tedy pokud pomineme auto. Tady jezdí s modelem R5 (v minulosti S2000), zatímco na úplném vrcholu řídí mnohem výkonnější typ WRC. „Nedokážu si představit, že by naši piloti mohli mít ještě lepší zázemí,“ říká šéftechnik Škody Josef Kopecký.

Možná i pod dojmem předchozích vzestupů je mladoboleslavský tým početnější než v minulosti. Jsou v něm také Nor Ole Christian Veiby a Fin Juuso Nordgren, kteří mají stejné sny jako Rovanperä s Tidemandem.

Ale aby bylo jasno. Hlavním cílem Škody Motorsport není výchova mladých talentů, ale světový titul. I proto je v týmu „mazák“ a jediný Čech Jan Kopecký, který dva své letošní starty proměnil ve vítězství a sní o titulu v kategorii WRC2. Zatím to vypadá, že se o něj porve s Tidemandem.

„Jsou vyrovnaní. Budeme se snažit nestavět je proti sobě, a tím zvýšit šance na titul,“ upozornil Hrabánek, který žádného z jezdců neprotežuje. Ale: „Český jezdec v českém týmu s českým autem mistrem světa, to je skvělý scénář,“ zasní se.

Týmový šéf je stejně tak nadšený myšlenkou, že se některý z bývalých škodováků jednou stane mistrem světa.

V minulosti v týmu jezdili bývalí šampioni, ale ti už přišli ve chvíli, kdy měli vrchol za sebou. Nyní se vývojová křivka mění.

„Potenciál vidím zejména v Lappim, ale záležet bude na něm i na týmu. Sice potřeboval čas, ale už ukázal, že do špičky patří,“ připomíná Hrabánek, že Fin loni vyhrál svou domácí soutěž.

Ostatně, nebylo by to nic nového. I současný vládce světové rally Sébastien Ogier má zkušenosti se škodovkou. Když se sesterský tým Volkswagen chystal na vstup do mistrovství světa a ještě neměl hotové auto, Ogier závodil s Fabií S2000. A vyplatilo se. Francouz od té doby získal pět titulů...

Finský talent není plnoletý, řidičák schválila vláda

Sedmnáctiletý finský závodník Kalle Rovanperä.

V Česku by za volant ještě nemohl. Leda by to zkusil načerno někde v lese. Přesto má sedmnáctiletý finský závodník Kalle Rovanperä smlouvu s továrním týmem Škoda Motorsport a jezdí mistrovství světa.

Jak je to možné? Protože už má řidičák. Dostal ho díky výjimce finské vlády.

„Bylo těžké ho získat, moc lidí ho předčasně nedostalo. Celou práci za mě udělali táta a manažer. Díky nim jsem dostal velkou šanci,“ vysvětluje Rovanperä.

Otec je tím největším důvodem, proč vůbec začal závodit. Harri Rovanperä patřil na přelomu století do světové špičky, byl členem továrních týmů Seat, Peugeot a Mitsubishi. Mezi jeho úspěchy se vyjímá vítězství ve Švédsku 2001.

„Z jeho kariéry si nepamatuju nic. Když skončil v mistrovství světa, bylo mi šest,“ vypráví syn Kalle.

Prostředí ho ovšem dokonale pohltilo. Auto poprvé řídil právě v šesti, rallyový vůz o rok později. Na startu své první soutěže se objevil ve dvanácti. Závodění se oddal natolik, že opustil i střední školu.

„Na návrat už není vůbec žádný prostor, potřebuji se soustředit na kariéru,“ prohlašuje.

Díky tomu, že začal jezdit tak brzy, má na svůj věk neuvěřitelné zkušenosti. Startoval vždy tam, kde to dovolovala pravidla. Nejvíce v Lotyšsku. Svými výkony zaujal několik týmů, přetahovanou vyhráli v Mladé Boleslavi.

„Škoda je pro mě tím nejlepším, co se mi mohlo stát,“ netají se Rovanperä.

Smlouvu musel podepsat otec, na jehož rady mladík pochopitelně dá. „Táta si myslí to samé co já. Angažmá ve Škodě mi schvaluje,“ podotýká.

Letošní Rovanperäho výsledky nejsou špatné. V Monte Carlu byl ve své třídě druhý, v Mexiku pátý. V Argentině vyhrál ve Fabii R5 úvodní test.

„Zlepšuji se každým ujetým kilometrem,“ nepochybuje.

Vedení týmu bylo před sezonou ve svých prognózách opatrné. Mladíka podepsalo jako vklad do budoucnosti. Nyní ale mluví optimističtěji.

„Jsem vždycky zdrženlivý, když se o někom říká, že je to budoucí mistr světa. Kalle nás přesvědčil, že by jím mohl být. Těžko jinde najdete sedmnáctiletého kluka na takové úrovni,“ uvedl šéf Škody Motorsport Michal Hrabánek.

Rovanperä by letos mohl zvládnout další tři či čtyři závody. Ovšem v Česku se neobjeví, přestože Škoda tady své zahraniční piloty představuje. „Je to jasné. Nemá osmnáct, takže v Česku nemůže řídit,“ říká Hrabánek.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slíbil mistrům zájezd na NHL, bude jen výlet do Prahy. Hadamczik slovo nesplní

28. dubna 2024  9:29,  aktualizováno  14:12

Za extraligový titul zájezd na NHL. Tohle prezident hokejového svazu Alois Hadamczik loni slíbil...

Zakrvácený Brož padl s Eckerlinem. Na Oktagonu ve Frankfurtu slavil Kohout i Keita

5. května 2024

Vyprodaná Festhalle ve Frankfurtu byla v sobotu svědkem hned dvanácti soubojů včetně tří ženských...

Čas je tři… Jak Roger Bannister zvládl nemožné a změnil tím atletický svět

5. května 2024

Seriál Pokud se pokusíte zaběhnout míli pod čtyři minuty, zemřete. Rozpukne se vám srdce námahou. Překonat...

A teď Premier League, pane Hladký? Vašek je v plánech Ipswiche, věří agent

5. května 2024

Premium Říká vám něco anglické město Salford? Pokud ne, vůbec nic se neděje. Hlavně se netrapte, jestli...

Verstappen vyhrál sprint i kvalifikaci v Miami, druhý byl vždy Leclerc

4. května 2024  19:26,  aktualizováno  23:44

Nizozemský jezdec Max Verstappen z Red Bullu vyhrál sprint i kvalifikaci ve Velké ceně Miami...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....