Vůz Corvette Z06R GT3 českého týmu MM-Racing

Vůz Corvette Z06R GT3 českého týmu MM-Racing | foto: Petr Gabriel

Seriál mistrovství Evropy GT3 míří po přestávce do Brna

Atraktivní sportovní vozy slavných značek, přeplněná startovní listina a dramatické souboje na trati – to jsou závody mistrovství Evropy vozů GT3. Nyní se celý seriál přesunul do Brna, kde se již tento víkend uskuteční další dva závody. O mistrovské body v nich bude usilovat i sedm českých jezdců. A rozhodně nejsou bez šancí.

Po více než tříměsíční přestávce se opět sejdou jezdci evropského mistrovství vozů GT3. K dalším dvěma závodům šampionátu míří do Brna na Masarykův okruh, kde se očekávají velké souboje.

Startovní listina slibuje opravdu atraktivní podívanou. Na startu brněnského závodu se totiž  představí pětačtyřicet vozů světoznámých startovních značek, jako jsou Ascari, Aston Martin, Corvette, Dodge Viper, Ferrari, Ford, Jaguár, Lamborghini, Morgan Aero a Porsche.

Letošnímu, již třetímu ročníku tohoto šampionátu dominují vozy Ford GT, jejichž jezdci vyhráli - až na jeden - všechny z dosavadních šesti odjetých závodů. O ten jediný triumf je připravila dvojice českých mladíků ve složení Martin Matzke a Jiří Skula, která s vozem Corvette Z06R GT3 českého týmu MM Racing vyhrála divoký závod na německém okruhu Oschersleben.

V Brně proto budou - společně s jezdci fordů - patřit k horkým favoritům. Jak se na domácí prostředí těší? "Nejvíc se těším na tu atmosféru, protože je tam připravena velká akce od našeho týmu MM Racing, takže to bude jistě perfektní, hlavně pokud se nám podaří před tím domácím publikem uspět. Doufám, že se to povede," říká Martin Matzke.

"To já se nejvíc těším na hostesky," doplňuje s úsměvem jeho spolujezdec Jirka Skula. A s jakým výsledkem by byl spokojený? "Minulý rok jsme si říkali do pátého místa, letos s tím, co jsme už předvedli, si myslím, že do třetího místa, to je takové to minimum, co bychom měli od toho závodu chtít," dodává již o poznání vážněji.

Mezi aspiranty na mistrovské body bude patřit i Jaromír Jiřík. Ten už patří ke zkušeným jezdcům evropského šampionátu. Letos zde absolvuje třetí sezonu. Během těch předchozích postupně vystřídal vozy značky Lamborghini, Corvette, Aston Martin a Porsche. A právě s tímto vozem bude bojovat i v Brně.

"Jedu opět s vozem Porsche 997 GT3 Cup S belgického týmu Muehlner Motosport, se kterým jsem startoval v Itálii a v Německu. Týmu se teď dařilo, vyhráli závod německého mistrovství, a dokonce i třídu GT3 ve 24hodinovém závodě ve Spa, takže auto by mělo být dobře připravené," těší se Jiřík.

"Ale já jsem ve voze už tři měsíce neseděl, tak jsem zvědavý i sám na sebe. Navíc v Brně na novém povrchu jsem se zatím projel jenom na kole," usmívá se. "Můj cíl? No samozřejmě dostat se co nejblíže k prvnímu místu nebo přímo vyhrát, ale takových tam bude spousta."

Svoji premiéru v evropském šampionátu GT3 si v Brně odbudou další tři čeští jezdci - Adam Lacko, Štěpán Vojtěch a Aleš Jirásek. Ti původně startovali s vozem Mosler MT900 česko-německého týmu GTO ve světovém mistrovství gétéček, ale po jeho odstoupení využili  Lacko s Vojtěchem nabídky českého týmu MM Racing a v Brně se budou střídat ve druhém voze Corvette, zatímco jejich bývalý týmový kolega Aleš Jirásek si vyzkouší vůz Lamborghini Gallardo GT3 britského týmu Tech 9 Motorsport.

Posledním českým zástupcem bude Michael Vorba, který v šampionátu debutoval při posledním závodě v Německu právě s druhým vozem českého týmu MM Racing a v Brně se objeví s vozem Corvette Z06R GT3 francouzského týmu Marc Sourd Racing.

Program v Brně začíná v pátek volnými tréninky, první závod je na programu v sobotu a druhý v neděli dopoledne.

. pořadí ME po šesti závodech

1. Arnaud Peyroles (Fr.) a James Ruffier (Fr.) 29 bodů
2. Ian Khan (V. Brit.) a Thomas Mutsch (Něm.) 26
3. Bradley Ellis (V. Brit.) 22
4. Alex Mortimer (V. Brit.) 20
5. Dino Lunardi (It.) a Gilles Vannelet (Fr.) 16
6. Mikael Forsten (Fin.) a David Loix (Bel.) a Jose Manuel Balbiani (Arg.) 14
7. Christopher Haase (Něm.), Martin Matzke (ČR) a Jiří Skula (ČR) 13
...
17. Jaromír Jiřík (ČR) 1


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž