Sébastien Ogier na trati Australské rallye.

Sébastien Ogier na trati Australské rallye. | foto: AP

Ogier bude v Polsku usilovat o třetí výhru i hájit vedení v šampionátu

  • 0
Úřadující světový šampion v automobilových soutěžích Sébastien Ogier z Francie bude na nadcházející Polské rallye útočit na třetí vítězství v kariéře. Zároveň však bude v osmém díle seriálu mistrovství světa hájit vedení v průběžném pořadí, aktuálně má před druhým Belgičanem Thierrym Neuvillem náskok 18 bodů.

Třiatřicetiletý Ogier bude muset na rychlých polských tratích opět startovat jako první a bude tak v úvodní etapě „čistit“ cestu soupeřům.

„Mám na Polsko dobré vzpomínky, dvakrát jsem tam vyhrál, ale v loňském roce jsem tam zažil z pohledu čištění trati pravděpodobně nejhorší situaci,“ uvedl Ogier, jenž před rokem skončil šestý.

Podobně jako loni v Polsku na tom čtyřnásobný světový šampion byl i v polovině června na Sardinii. Také tam na šotolině „čistil“ tratě a skončil pátý, což byl jeho nejhorší letošní výsledek.

„Vedeme mistrovství a to je přesně to, co jsme v této fázi sezony chtěli. Pokud ale bude sucho, budeme se muset v pátek snažit, abychom ztratili co nejméně. Dohánět ztrátu je pak těžké, ale uvidíme, co budeme moct dělat,“ řekl Ogier.

Na Sardinii se z vítězství radoval Estonec Ott Tänak a stal se tak již pátým jezdcem, který dokázal v letošní sezoně vyhrát závod MS. Pouze Ogier a Neuville dokázali triumfovat dvakrát. Ve hře o titul jsou tak reálně čtyři piloti, vedle Francouze a Belgičana i třetí Tänak a čtvrtý Jari-Matti Latvala z Finska. Jednička Toyoty ztrácí na Ogiera 34 bodů.

„Polská rallye se mi opravdu líbí, hlavně jsem nadšený z podoby erzet. Není na nich moc nebezpečných zákoutí, ale jsou hodně otevřené a rychlé. Můžete jezdit odvážněji a trochu více riskovat,“ řekl Neuville, který si ale uvědomuje, že s ohledem na postavení v MS potřebuje bodovat a nesmí tak chybovat. „Rychlost je úžasná. Jsme ale ve druhé části sezony, takže záleží na každé maličkosti a všech rozhodnutích,“ podotkl belgický jezdec.

Pořadatelé rallye, která je počtvrté v historii součástí MS, připravili pro závodníky trať s 23 rychlostními zkouškami. První je čeká ve čtvrtek večer.

Na startu nebude žádný český jezdec. Barvy továrního týmu Škoda bude hájit Pontus Tidemand ze Švédska, jenž může udělat další krok k zisku titulu mistra světa kategorie WRC2. Předešlé čtyři starty proměnil ve vítězství, do konečného hodnocení se počítá šest výsledků v roce.

Průběžné pořadí MS (po 7 z 13 závodů)

1. Ogier (Fr./Ford Fiesta) 141, 2. Neuville (Belg./Hyundai i20) 123, 3. Tänak (Est./Ford Fiesta) 108, 4. Latvala (Fin./Toyota Yaris) 107, 5. Sordo (Šp./Hyundai i20) 70, 6. Evans (Brit./Ford Fiesta) 53, ...16. Kopecký (ČR/Škoda Fabia R5) 5.

Pohár konstruktérů: 1. M-Sport Ford 234, 2. Hyundai Motorsport 194, 3. Toyota Motorsport 143, 4. Citroën Racing 97.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž