Rallye Český Krumlov vyhrál Pech

  • 1
Český Krumlov - Václav Pech s vozem Ford Focus WRC vyhrál jubilejní 30. ročník Rallye Český Krumlov a splnit tak poprvé v sezoně roli hlavního favorita mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Třetí díl seriálu byl poznamenám vysokým počtem odstoupivších předních posádek; do cíle dojely pouze tři speciály WRC. Soutěž narušila nehoda Davida Komárka, který při havárii zranil sedm diváků, z toho dva těžce. Na rozdíl od podobného letošního incidentu v Blovickém rallyespritu nebyl nikdo na místě usmrcen. Podrobnosti o nehodě ZDE

Pětadvacetiletý Pech se v čele průběžného pořadí držel od první rychlostní zkoušky a přes drobné problémy, zejména defekty, se mu to povedlo až do cíle. Na pomyslný stříbrný stupínek vystoupil obhájce loňského prvenství Emil Triner, jehož drtivý nápor v závěru první etapy zastavila prasklá levá zadní poloosa a v úvodu druhého dne jezdecká chyba.

Třetí skončil Jan Kopecký, který se díky chybám a problémům ostatních postupně dostával do popředí. Největší drama Pech zažil v samotném závěru rallye. Po poslední erzetě totiž vyvrátil levé přední kolo a s takto poničeným vozem musel absolvovat přibližně 50 kilometrů do servisu.

"Nebyla to jednoduchá rallye. Snažili jsme se kolo nezničit úplně a postupně jsme měnili rezervy. Byl jsem ale rozhodnutý, že to zkusíme a pojedeme naplno. Byl to asi důsledek defektů," přiznal v cíli spokojený Pech.

Obdobné problémy jej postihly i v předešlých rallye a až nyní se dočkal vítězství.
Ani stíhací jízda v závěru nepomohla Trinerovi k obhajobě loňského prvenství. "O vítězství nás připravila moje chyba v dnešní první erzetě, kdy jsme se špatně domluvili, a já jsem v plné rychlosti vlítl do retardéru, kde jsme měl jet na jedničku, a všechno tam zboural," kroutil hlavou Triner, jehož o možnost dostat se před Pecha připravilo zrušení poslední šestnácté rychlostní zkoušky.

Pořadatelé ji totiž vypustili v reakci naKomárkovu nehodu, která se stala při jejím prvním průjezdu. "Kdyby se jela, vyhrál bych," řekl Triner. Elitní trojice jako jediná dokázala využít technické převahy speciálů WRC. Zbývajících pět čtyřkolek poháněných turbodmychadly do cíle po technických problémech i haváriích nedojelo. Nejprve vypadl Hrdinka, jemuž odešel motor jeho subaru. O úsek dál odstoupil po havárii vedoucí jezdec průběžného pořadí Karel Trojan.

Technické potíže ukončily ještě v prvním dnu snažení Milana Doláka a Tomáše Vojtěcha, jehož v sobotu následoval jeho mladší bratr Štěpán.  Pro další skvělý výsledek si tak dojel Jindřich Štolfa, který byl se svou kitovou dvojkolkou Peugeot 306 klasifikován jako čtvrtý, nejlepším mezi řidiči vozů kategorie N byl Miroslav Jandík s mitsubishi.

Čtvrtým podnik domácího mistrovství bude Bohemia Rallye, která se uskuteční o posledním červnovém víkendu v okolí Mladé Boleslavi.

Konečné neoficiální výsledky
1. Pech, Uhel (Ford Focus WRC) 1:34:22,2 hod., 2. Triner, Hůlka (Seat Cordoba WRC) -20,3 s., 3. J. Kopecký, Schovánek (Toyota Corolla WRC) -2:15,6 min., 4. Štolfa, Singer (Peugeot 306 Maxi) -5:09,3, 5. Jandík, Chrástecký (Mitsubishi Lancer EVO VII) -5:14,1, 6. Arazim, Gál (Mitsubishi Lancer EVO VII) -6:39,1. 
Průběžné pořadí MČR
1. Pech, Uhel 202 bodů, 2. Trojan, Možný (Toyota Corolla WRC) 147, 3. Triner, Hůlka 144, 4. Štolfa, Cvrčková/Singer 141, 5. Arazim, Gál 111, 6. Jandík, Chrástecký a Hrdinka, Gross (Subaru Impreza WRC) všichni 90.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž