Plochodrážníci Slaného se dočkali po 36 letech

Plzeň, Slaný - Tři roky za sebou byli druzí a po zlatu mohli jen toužit. Ve středu se to konečně povedlo. Plochodrážníci ze Slaného v Plzni vyhráli poslední díl extraligy a stali se mistry republiky v družstvech. Na triumf čekali dlouhých 36 let. "Dík patří všem jezdcům, mechanikům, prostě všem," zářil po závodě šťastný manažer slánského týmu Milan Mach.

Základem slánského vítězství bylo angažování polských jezdců.  Za Středočechy jich v letošní sezoně startovalo celkem sedm, na finálovém večeru jeli dva. 

"S Poláky jsem ohromně spokojený.  Ani v jednom závodě extraligy jsme nechyběli na bedně a ve středu získali první důležité body a tím uklidnili celý tým. Pak už to bylo celé v našich rukách," řekl Mach.

Ve středu večer ale slánským plochodrážníkům pomohly i body, které trochu kuriózně získal v jedné z rozjížděk Jiří Štancl.

Půl kola před cílem zadřel motor a chtěl vzdát, manažer Mach na něj ale křičel, že musí závod dokončit. Vzal tedy svůj motocykl a před užaslými diváky jej půl oválu tlačil do cíle.

"Všiml jsem si, že Polák Huszcza, který startoval za Plzeň, jel rozjížďku na neoznačeném kole. To znamenalo, že jej z jízdy diskvalifikují a body, které se posunou dolů, získá Štancl. Ty pro nás v tu chvíli měly cenu zlata," vysvětloval Mach, proč nutil svého jezdce dokončit ztracený závod.

Před plochodrážním kláním se totiž každému jezdci označí jedna pneumatika barvou a tu pak musí použít v každé rozjížďce, ve které startuje. Pneumatiky se ojíždějí, proto se občas stane, že některý jezdec se snaží jet na nové s tím, že si toho nikdo nevšimne.

Titul se tak dostal do města, které je zaslíbené ploché dráze.  Zatímco většina veřejnosti o toto sportovní odvětví ztrácí zájem, ve Slaném diváci dál pravidelně chodí na závody.

"Není to dostatečně prezentované, tak na to lidé normálně nepřijdou. My jezdíme po okolí v autě s tlampačem a zveme na závody. Problém ale je, že ubývají jezdci," lituje Mach.

Proto ve Slaném angažují závodníky z Polska. "Českých jezdců a hlavně dobrých českých jezdců je tu hrozně málo, takže to není tak, že by jim Poláci brali práci. Plochá dráha je ekonomicky hodně náročná, a i proto Češi odcházejí často do zahraničí. My pak musíme hledat jezdce jinde," popsal Mach.

Titulem v družstvech pro Slaný sezona neskončila. Už dnes je totiž budou reprezentovat na mistrovství České republiky jednotlivců ve Mšeně Miroslav Fencl a Patrik Linhart. Bude Slaný opět slavit?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž