Australan Jason Doyle bude znovu patřit k hlavním favoritům Zlaté přilby.

Australan Jason Doyle bude znovu patřit k hlavním favoritům Zlaté přilby. | foto: ČTK

Na Zlaté přilbě by mělo startovat pět účastníků z Grand Prix v čele s Doylem

  • 2
Tradičně zvučná sestava plochodrážníků se objeví 3. října na nejstarším závodě světa - Zlaté přilbě. Ve startovní listině 73. ročníku pardubického podniku figuruje pět účastníků letošního seriálu Grand Prix v čele s hvězdným Australanem Jasonem Doylem. Ten loni na svítkovském oválu, kde se jezdí Zlatá přilba nepřetržitě od roku 1964, završil vítězný hattrick. Chybět naopak budou z různých důvodů nejlepší Češi.

Vedle Doylea bojují letos mezi plochodrážní elitou o titul světového šampiona také jeho krajan Max Fricke, Slovák Martin Vaculík, Slovinec Matej Žagar a Dán Anders Thomsen. 

Představí se ale i další z minulých vítězů Australan Chris Holder (2014), Polák Rune Holta (2009 a 2011) či Dán Hans Andersen (2008). „Zájem o start byl mezi jezdci jako obvykle ohromný. Takový Jason Doyle se na závod těší už od května,“ řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze ředitel závodu Evžen Erban.

Divákům se představí další známá jména světa levotočivých zatáček: Holderův mladší bratr Jack, Dán Niels Kristian Iversen, Fin Timo Lahti, Brit Chris Harris, Ital Paco Castagna, Polák Patryk Dudek a již podvacáté pojede na závěr kariéry Zlatou přilbu další Ital Alessandro Milanese.

Ve hře byly i další legendy. „Hodně jsem stál o Nikiho Pedersena, který když je na dráze, tak je vždy něco zajímavého k vidění. Bohužel se mi ho nepodařilo dohnat,“ mrzela Erbana neúčast vítěze z roku 2010 a trojnásobného mistra světa. Erban měl zájem i o start australského veterána Jasona Crumpa. Trojnásobný mistr a dvojnásobný vítěz Zlaté přilby se letos vrátil k závodění a ve 46 letech stále prokazuje své umění.

Plochodrážní závod Zlatá přilba.

„Přemýšlel jsem o tom. Jenže ve chvíli, kdy jsem chtěl Jasona oslovit, měl dost těžké zranění. Ale trošku se z toho vzpamatovává. S Jasonem máme moc dobré vztahy a rád by přijel, ale abych tam měl šestačtyřicetiletého chlapa, který není úplně fit... Domluvili jsme se tedy, že když se mu nic nestane, pojede u nás příští rok. Aneb dobří holubi se vracejí,“ řekl Erban.

Značně prořídly české řady. Pojede zkušený Josef Franc, ale scházet budou Václav Milík, Eduard Krčmář a možná také Jan Kvěch. Milíka po přestupu do Krosna čeká finále polské ligy. Krčmář po zranění v Debrecínu uzavřel sezonu. Podobně je na tom kvůli zlomenině v ruce a vyhozenému ramenu Kvěch, který se však chce ještě pokusit o návrat. Ve čtvrtek před závodem zkusí v Praze trénovat a následně se rozhodne, zda se představí v Pardubicích.

Zlatá přilba bude jako obvykle vrcholem plochodrážního víkendu, který zahájí v pátek 1. října finálový závod mistrovství světa jezdců do 21 let. V sobotu přijdou na řadu 47. ročník Zlaté stuhy juniorů a závod světového šampionátu ve Flat Tracku. V neděli od 12 hodin začnou úvodní jízdy Zlaté přilby.

Unikátní trofej z ryzího stříbra pozlacenou několika gramy zlata připravil pro vítěze opět klenotník Pavel Lejhanec. „Tentokrát s malou změnou - trofej nemá nápis „Zlatá přilba České republiky“ vyrytý, ale je vyhotovený ze stříbra. Přilba nám proto přibrala trochu na váze, snad to nebude vítězi vadit,“ řekl s úsměvem Lejhanec.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž