Piloty i týmy čeká nejnáročnější závod

  12:48
Praha - Blíží se nejpozoruhodnější a zřejmě i nejnáročnější závod formule 1. Víkendová Velká cena Monaka má vyjímečné postavení, městský okruh v Monte Carlu je nejpomalejší a nejužší tratí světového šampionátu. Prakticky celou trať ohraničují svodidla a zdi, takže jakákoli jezdecká chyba může znamenat poškození vozu a konec nadějí na úspěch. Na okruhu se smazávají rozdíly v technickém vybavení vozů a rozhodují především řidičské schopnosti pilotů. Každý vítěz Velké ceny Monaka se stává členem jakési jezdecké šlechty a v cíli mu vždy osobně blahopřeje sám kníže Rainier.

Úzká trať skýtá minimum možností k předjíždění, a proto má pro závod často rozhodující význam kvalifikace, jež určí postavení na startu. "Formule 1 v Monaku je jako pilotování vrtulníku v obývacím pokoji," prohlásil kdysi Nelson Piquet.

Další specifika:

 - během jediného kola musí piloti více než čtyřicetkrát řadit, rychlost se mění v rozmezí 50 km/h v šikaně a 270 km/h při výjezdu z tunelu
- při tomto závodě panuje neopakovatelná atmosféra, nelze ji zažít nikde jinde
- boxy a týmové zázemí je stísněno do neuvěřitelně malých prostorů
- bezpečnostní opatření na trati jsou, i přes velký pokrok oproti minulosti, stále nedostačující – jinak to ostatně v ulicích města ani není možné
- závodníci zde ze sebe vydávají opravdu vše a hladina adrenalinu jim stoupá na maximum – i to je určitě jeden z důvodů, proč se u nich tento okruh těší tak velké oblibě
 
Neméně podstatný důvod, proč ještě nebyla a v nejbližších letech zřejmě nebude VC Monaka vyškrtnuta z kalendáře VC je vedle historické tradice i ten, že zde dobrá polovina jezdců má své bydliště. To je samozřejmě zapříčiněno minimálními daněmi, které zde jezdci ze svých tučných výdělků musí platit. Nic to však nemění na tom, že všichni tito piloti pojedou v takřka domácím prostředí.

V Monaku je ještě jedna změna oproti ostatním závodům. První volné tréninky se jedou již ve čtvrtek a pátek je volným dnem. Loni zde triumfoval David Coulthard před Barrichellem a Fisichellou.

Souboj mezi výrobci pneumatik je téměř vyrovnaný. Předsezóní předpoklady o tom, že Michelinu bude dlouho trvat, než se vyrovná Bridgestounum se nepotvrdily. Nepatrnou výhodu by měly vozy s Bridgestonkami v případě deště, ten se však neočekává.

FERRARI

Týmová strategie, která zapracovala při VC Rakouska byla podrobena obrovské vlně kritiky, avšak stačí se podívat na výplatní pásky obou jezdců a je vše jasné. Pro každou stáj je prvořadý zisk mistrovského titulu a Michael Schumacher je považován za nejlepšího jezdce v současné formuli 1 – takovýto postup stáje se za daných okolností dal předpokládat. Větším překvapením by tedy bylo, kdyby stájová režie ve Ferrari nezafungovala. Největším favoritem na vítězství je právě tým z Maranella.

Michael Schumacher považuje tuto trať za jednu ze svých nejoblíbenějších a právě díky svým jezdeckým schopnostem má na technicky nejobtížnější trati teoreticky největší šanci na vítězství. V Rakousku měl tvrdý souboj s Montoyou a po závodě si hodně stěžoval. Dostal se tak do, pro něho netypické, role. Vždy to byl on na koho si stěžovali. Nepřipomínal vám Montoya Schumachera za mladých let. Roky plynou a svět se mění, formule 1 s ním. Michaelovi roste budoucí soupeř, jen aby měl ještě čas se s ním utkat.

Rubens Barrichello přiznal, že mu bylo do pláče, když mu tým posedmé zopakoval, aby pustil Michaela před sebe. Jak se zdá Barichello není tak dobrý, aby dokázal porážet Michaela, ale ani tak špatný, aby mu ochotně dělal dvojku. Přesto podepsal smlouvu ještě na jednu sezonu, do konce roku 2002.

MCLAREN

minulý závod měl, podle šéfů stáje, rozhodnout o jedničce pro letošní sezónu, a jelikož David vyhrál 10:0 zdá se být situace jasná. McLaren sice jedním dechem dodává, že pokud bude matematicky možné, aby některý z jezdců získal titul bude je podporovat oba. Pokud by však nastala stejná situace jako nyní ve Ferrari, asi bychom se setkali s něčím podobným.

David bude pro letošní sezónu asi největším soupeřem v cestě za obhájením titulu úřadujícímu šampiónovi. Podává velmi dobré výkony a nesmíme opomenout, že letos dojel zatím všechny závody a ve všech bodoval.

Mika sice ještě má teoretickou šanci, ale opravdu teoretickou. I on sám po závodě řekl, že jeho šance v šampionátu se hodně zmenšily. Nic to však nemění na jeho ambicích pro další závody. V Monaku určitě bude adeptem na stupně vítězů a pokud se na něho opět nepřilepí smůla, proč by se nemohl postavit na stupínek nejvyšší?

WILLIAMS

Skvělá kvalifikace, skvělý start, nespolehlivost vozu - Těmito slovy by se dalo charakterizovat poslední vystoupení týmu při VC Rakouska. Ani jeden z jezdců nedojel – oba pro technickou závadu. Týmu se lépe daří na rychlých okruzích, kde mohou naplno využít síly motoru BMW. Z toho vyplývá, že v Monaku nelze očekávat supervýkony.

Juan Pablo Montoya předvedl skvělý souboj s Schumacherem, i přesto, že byl zřetelně pomalejší dokázal mu čtyři! kola vzdorovat a předjet se nakonec stejně nenechal. Bodované pozice by mu stejně jako Ralfovi uniknout neměly a to i přes výše uvedenou skutečnost.

SAUBER

Předvedl další skvělý výkon umocněný překonáním hranice 100 bodů získaných ve formuli 1. Heidfeld se v kvalifikaci dostal před oba McLareny – bohužel ho na startu zradila elektronika. Vše týmu vynahradil Raikkonen, který se z devátého místa na startu dokázal dostat na konečné čtvrté. Práce mechaniků a techniků týmu spolu s uměním jezdců je opravdu vidět. Tým Prost se stejnými motory bojuje o zcela jiné umístění, než jsou bodované pozice.

BAR, JORDAN

Tým BAR v Rakousku posbíral další body a jestliže to na začátku sezóny vypadalo, že Honda dá pro příští sezónu přednost týmu Jordan, nyní se situace otočila. Žlutým sršňům se nepodařilo odstartovat zatímco oba konkurenční vozy dojely až do cíle.

U obou týmů je také stejná situace ohledně jezdců. Olivier Panis a Jarno Trulli zastiňují své slavnější kolegy. Větší starosti z toho má Villeneuve, kterému se v Rakousku musela pořádně točit hlava. Počet hodin a smyků, které se mu podařilo udělat během závodního víkendu, by nespočítal snad ani on sám. Monacká trať by naopak Frentzenovi s Villeneuvem měla sedět o mnoho více a tak se snad předvedou v lepším světle.

ARROWS 

První letošní body týmu určitě prospějí. Jak jsme se mohli přesvědčit nejen Ross Brawn umí vymyslet skvělou strategii. Jak je vidět, pokud je podpořená dobrým jezdeckým výkonem, nemusí se body ve formuli 1 rozdělovat jen mezi špičkovými stájemi.

Pokud by Jos Verstappen nevybočil ze svého letošního standartu, neměl by jeho výkon v Monte Carlu nikoho nadchnout. Jak se zdá, soustředí se pouze na sudé závody. Vybočil jen v Imole – závod byl sudý, vyřadila ho však technická závada. Možná, že tentokrát naopak podá lepší výkon. Bernoldi podává vyrovnané výkony, měl by se umístit okolo desáté pozice, samozřejmě pokud ho nezradí vůz.

JAGUAR

Opět předvedl své maximum, ale výše než na sedmé místo to nestačilo. Vůz se zdá být čím dál tím lepší – což jezdci opakovaně potvrzují v závodech. Trvalo to sice déle, než všichni čekali, ale možná Jaguar čekají lepší časy. Uvidíme, zda se jim to podaří potvrdit. De la Rosa do týmu dobře zapadl a brzy by mohl Irvine prohánět. Trochu problémem je v týmu skutečnost, že nemají žádného testovacího jezdce a tak žádný z jezdců zkrátka nesmí onemocnět!

PROST

Alesi opět dojel do cíle a potvrdil tak výjimečnou spolehlivost vozů. Jak již však bylo napsáno, Sauber je se stejnými motory o třídu výše. Ve vývoji vozu by měli inženýři pořádně přidat. Burtimu se podařilo v kvalifikaci porazit Alesiho a to mu určitě do dalších závodů dodalo sebevědomí.

MINARDI, BENETTON

V jezdcích to není. Snaží se seč mohou, ale jejich vozy jsou proti. Ani jeden z monopostů nedojel do cíle a to rozhodně není dobrá zpráva. Button se ani nemohl závod komentovat svou oblíbenou větou: Tím, že jsme dojeli, nasbíral jsem pro tým důležitá data. Benetton si přece jeden kladný poznatek odvezl: jejich auta alespoň nehoří. To je dobrá zpráva, neboť Buttona by byla veliká škoda.

Okruh Velké ceny Monaka

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Ve vápně se musíme chovat jako zabijáci, nabádá pardubický Kissiedou

26. dubna 2024  8:59

Pardubickým manažerům se údajně sám ozval s tím, že by rád v jejich fotbalovém klubu působil....

Embiid si podmanil New York, Lakers ztrácejí proti Denveru naději

26. dubna 2024  7:22,  aktualizováno  8:37

Hned tři týmy bojovaly ve čtvrtek o naději na druhé kolo play off basketbalové NBA. Philadelphia...

Překonala životní děsy a vládne. Kordová vyzrála mezi velikány sportu

26. dubna 2024  8:30

Když se v neděli ráno probudila a z okna spatřila nečas, který na hřišti v Texasu panoval, jen se...

Kloučkův návrat do Budějovic je potvrzený. Willa bylo těžké sesadit, tvrdí

26. dubna 2024  8:17

Dominika Hrachovinu v budějovickém brankovišti nahradí Milan Klouček. Spekulace z hokejového...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...