Václav Pech přesedne z vozu Porsche 911 GT3 na Ford Fiesta R5.

Václav Pech přesedne z vozu Porsche 911 GT3 na Ford Fiesta R5. | foto: Zdeněk Sluka

Pilot Pech překvapil. Do nové sezony rallye půjde s fordem

  • 0
Na víkendovém Setkání mistrů v Sosnové odtajnil plzeňský jezdec rallye Václav Pech žhavou novinku. V příští sezoně nečekaně přesedne z vozu Porsche 911 GT3 na Ford Fiesta R5. „K tomu rozhodnutí došlo už v průběhu sezony, teď to můžeme oznámit oficiálně. I když auto se teprve kompletuje,“ potvrdil Pech v pondělí v Plzni.

Zatímco vozy mění v poslední době poměrně často, zůstává věrný EuroOil Invelt teamu a spolujezdcem bude i nadále jeho „dvojče“ Petr Uhel. „V prosinci nám sice s Petrem bude už čtyřicet, ale cítíme, že výkonnost pořád máme. Chceme zkusit bojovat o přední příčky a potrápit tovární tým škodovky,“ vysvětlil hlavní motiv změny. Spolupráce s fordem je podepsaná na tři roky.

S Fordem by měl mít Pech premiéru na březnové Valašské rallye, která se vrací do kalendáře mistrovství České republiky. A ani Porsche nepůjde do šrotu, za jeho volant usedne v domácím šampionátu Jiří Jirovec. Pech se s ním rozloučí na Pražském rallyesprintu, kde jel loni naposledy s vozem Mini Cooper. „Nečekali jsme, že další změna přijde takhle brzy, ale situace si to žádá,“ usmál se Pech.

Proč vůbec porsche opouštíte?
To auto jsme pořizovali především kvůli možnosti startů na mezinárodním RGT Cupu, který bývá součástí závodů mistrovství světa a Evropy. Jezdil ho i legendární Francouz Delecour a nás tato konfrontace lákala, měla to být atraktivní třída. Jenže on se tento pohár letos vůbec nerozběhl.

To byl jediný důvod k tak zásadní změně?
Český mistrák jsme chtěli jet jen doplňkově a nakonec z toho byla priorita. Bohužel se ukázalo, že porsche se zadním náhonem nemůže špičkovým čtyřkolkám stačit. Zvlášť, když do toho promluví počasí, zadní náhon ztrácí.

Proč jste se rozhodli pro Ford Fiesta R5?
Chtěli jsme vůz, který bude konkurenceschopný tovární škodovce. Čekali jsme ještě, jak se osvědčí hyundai, který měl vyjet v září. Ford nám ale vyšel po všech stránkách lepší.

Hrálo při vašem rozhodování roli fakt, že jste v letech 2002 až 2005 jezdil s Fordem Focus WRC a právě s ním jste získal tři české tituly?
To ani ne. Spíš jsme cítili, že ten vůz je dotažený. Jezdí jich hodně v mistrovství světa. A Malcolm Wilson, kterému M-Sport (tovární tým fordu - pozn. aut.) patří, se chová ke klientům seriózně. Dodává jim stejné věci.

Kdo s tímto vozem jezdí ve světovém šampionátu?
V barvách M-Sportu třeba britský jezdec Elfyn Evans, který letos hodně proháněl škodovku. Občas s ním doplňkově jezdí i Estonec Ott Tänak.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž