Václav Pech

Václav Pech | foto: MF DNES

Pech před Rallye Bohemia: Jedu naplno, rveme se o titul!

  • 0
"Musíme jet naplno, žádné taktizování. Chceme se poprat o titul mistrů republiky, takže nezbývá nic než jet na doraz." To jsou slova pilota plzeňského Euro Oil týmu Václava Pecha před posledním závodem seriálu republikového mistrovství v automobilových soutěžích.

Rallye Bohemia startuje zítra a v sobotu večer bude definitivně jasno, který z jezdců se bude pro příští rok honosit titulem mistra republiky.

Rvou se dva. Plzeňák Pech a Roman Kresta.

Kresta, šestinásobný vítěz "Bohemky", má lepší výchozí pozici a náskok 8 bodů. "Musíme odevzdat stoprocentní výkon a čekat, jestli Roman nezachybuje nebo mu neselže technika. Tak jsou karty rozdané," míní Pech. Ani on už nemůže skončit hůř než druhý.

Rallye Bohemia se z tradičního letního termínu přestěhovala v kalendáři až na konec a připravila novinku - nejdelší českou rychlostní zkoušku Navarov. Měří 45 kilometrů a jezdci ji pojedou téměř 30 minut.

"Je to extrémně náročné. Tak dlouhá erzeta vyžaduje mnohem delší soustředění než je obvyklé a také obrovskou fyzičku. Půl hodiny musíte bez vteřinky úlevy podávat maximální výkon. Srovnatelný s tenisem nebo squashem," vysvětluje Pech.

Navarov pojedou jezdci jako ostatní zkoušky dvakrát.

"Podruhé to bude za tmy, takže ještě obtížnější." Pro účastníky Rallye Bohemia je připravena trať o celkové délce 737 kilometrů.

Soutěž v sobotu odpoledne zakončí paralelní superspeciálka na autodromu v Sosnové. "To může být skvělé vyvrcholení soutěže, kdy proti sobě mohou startovat posádky, které budou bojovat o vítězství i o titul. Může to být ale také už exhibice jasného mistra," ví Pech.

Se spolujezdcem Petrem Uhlem už včera přemýšleli o taktice. "Důležité bude obutí. Podle předpovědi může být mráz nebo sněžit, zvlášť ve vyšších polohách na Liberecku. Vezeme s sebou 280 kusů pneumatik, tedy sedm sad. Na jiné závody vozíme tři sady kol," srovnává.

Se svým produkčním Mitsubishi Lancer EVO IX budou opět bojovat proti o něco rychlejším speciálům S2000. "Favority jsou Kopecký i Hänninen ze Škody Motorsport, s nejlepšími škodovkami jedou i Nor Mikkelsen a Valoušek." Největší Pechův soupeř Kresta řídí Peugeot S2000.

Kdo z dvojice získá titul pro rok 2009, bude jasné v sobotu před 18 hodinou.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž