Ostrovní soutěž připomínala peklo

  5:00
Plzeň, Kosmonosy - Britská rallye? To je bahno, kluzké kamení, nepříjemné ostrovním počasí a statisíce fanoušků v okolí rychlostních zkoušek. Tak vidí dřívější RAC Rally, dnešní Network Q Rally, ale stále závěrečný podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích její bývalý účastníci Ladislav Křeček a Milan Liška.

Rozpis byl zakázán

Jen na oči bez rozpisů tratí rychlostních zkoušek, který patří k největším pomůckám v orientaci posádky při jízdě po měřeném úseku, absolvoval sedmkrát v osmdesátých letech slavnou britskou v RAC Rally legendární český soutěžák Ladislav Křeček.

"Před startem rychlostky přišel komisař a kontroloval, zda nemáme v autě rozpis tratě. Ten byl v době, kdy jsem tam startoval, naprosto zakázaný. Komisař se díval i mezi bezpečnostní rám a střechu, zda tam nemáme noty schované. Proto tehdy měli největší cenu navigátoři, kteří během roku startovali v britském šampionátu. Ten se jezdil po stejných tratích jako RAC Rally. Já jsem jel s Bořkem Motlem a ten se na Ostrovy dostal stejně jako já jen při vlastní soutěži. O to jsme to měli těžší," vzpomíná Křeček.

Kromě zákazu rozpisu a tréninku vůbec utkvěly Ladislavu Křečkovi v paměti především neustálé změny počasí a neuvěřitelně klouzavý povrch lesních cest. "Kdo v Británii nejel, tak těžko pochopí. Šotolina samozřejmě klouže, ale ta ostrovní se mění snad po každých deseti metrech. Protože jsme nesměli trénovat, tak bylo obtížné správně přečíst povrch lesních cest, po kterých rallye převážně vedla. K tomu se připojily rozmary počasí a také třeba více než tři tisíce kilometrů. Trať tehdy vedla až na sever Skotska a ne jako nyní, kdy se jede jen ve Walesu," vysvětluje Křeček.

Ten Britskou rallye absolvoval vždy v barvách škodováckého továrního týmu s modely s poháněnou zadní nápravou. S favoritem, tedy s předním pohonem, už na Ostrovech nestartoval. "Byl jsem na RAC ještě jako doprovod Pavla Sibery při premiérovém startu s favoritem v devětaosmdesátém roce. Ale to už se předpisy pro soutěž postupně měnily. Už se třeba mohly trénovat některé rychlostní zkoušky, což bylo rozumné. Auta byla stále rychlejší a jet rallye jen na oči bylo nebezpečné," míní bývalý tovární pilot.

Bylo to jako cesta do pekla

Splněný klukovský sen bývá tím nejpříjemnějším okamžikem v životě. Plzeňský soutěžák Milan Liška si ho naplnil před dvěma roky. Tehdy stál se svým soukromým týmem a vozem Mitsubishi Carisma skupiny N poprvé na startu Network Q Rally. V Liškově stáji to dva týdny před startem vypadalo jako ve válečném štábu. Tým se na cestu chystal ve velkém stylu. Doprovod tvořilo patnáct lidí.

"Nevěděli jsme o soutěži téměř nic. Jen to, že se jede po šotolinových cestách. Vypravil jsem se proto do Walesu, ale na rychlostních zkouškách byly závory a pokud jsem chtěl vidět alespoň kousek tratě, tak jsem musel jít pěšky. Ale stejně jsem se mnoho nedověděl," vzpomíná Milan Liška.

Dnes se mu při slovech Britská rallye vybaví především neuvěřitelně nepříjemné počasí a lesní cesty lemované statisíci fanoušků. Vzpomíná především na závěr druhé etapy v devětadevadesátém roce. "To už jsem jel po tmě a na rychlostní zkoušce Margam, která je letos závěrečným testem rallye, jsem si připadal jako při cestě do pekla. Okolo cest byly statisíce fanoušků, kterým byla zima a rozdělali kolem silnic ohně. Trať byla osvětlená plameny a za tím stály nekonečné davy lidí. Prostě něco jako scéna z fantastického filmu," říká Plzeňan, který tehdy rallye nedokončil. Pouť po kluzkým lesních cestách zakončil kotoulem jen pár metrů od tovární škodovky WRC Armina Schwarze.

O rok později už byl plzeňský závodník úspěšnější. Mitsubishi dovezl do cíle téměř bez škrábanců. Ovšem říká, že počasí se před rokem vůbec nevyznamenalo. "Britové tvrdili, že dva měsíce před startem neustále pršelo. Na lesních cestách to bylo vidět. Voda odnesla povrch a jeli jsme téměř po kočičích hlavách, které tvoří podklad cest. Ovšem za pár metrů to bylo jinak, tak zřejmě pršelo méně. Nejhorší to bylo v místech, kde se těžilo dřevo. Tam to bylo jako na ledě. A na Margamu jsem tentokrát fanoušky vůbec neviděl. Byla totiž mlha, ve které bylo vidět tak na deset metrů před auto," doplňuje Liška.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Mitsubishi, RAC, rallye
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

ONLINE: Bayern - Real, úvodní bitva semifinále LM, kdo se přiblíží Wembley?

30. dubna 2024  20:30

Sledujeme online Poslední čtyři týmy zbývají v letošním ročníku Ligy mistrů. Úvodní semifinále vykopávají na domácím...

Je fajn být součástí něčeho nového, těší se Vejmelka na stěhování v NHL

30. dubna 2024  19:33

Na brněnském ledě, na kterém býval před odchodem do NHL více než pět let doma, si brankář Karel...

Kouč Rulík pozval do přípravy před MS pětici finalistů extraligy

30. dubna 2024  17:32,  aktualizováno  19:26

Kouč hokejové reprezentace Radim Rulík pozval do týmu, který se připravuje na domácí světový...

Junioři skončili ve skupině druzí, ve čtvrtfinále MS je čeká Slovensko

30. dubna 2024  17:17

Čeští hokejisté obsadili na mistrovství světa do 18 let ve Finsku druhé místo ve skupině B a ve...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...