Mauger bude učit na svítkovském oválu

Pardubice - Na svítkovském oválu bude "přednášet" plochodrážní profesor. Nejúspěšnější světový jezdec všech dob Ivan Mauger se vrátí na dráhu, na níž po celou svou kariéru marně bojoval o zisk Zlaté přilby. Plochodrážní legenda uspořádá 24. března v Pardubicích svou akademii pro mladé závodníky.

"Pro mladé plošináře to bude obrovská škola. Kdo chce něco dokázat, neměl by si nechat uniknout takovou příležitost," prohlásil Petr Moravec, šéf českého plochodrážního svazu a tiskový mluvčí pardubického klubu. Maugerova škola není žádnou novinkou.

Ovšem v Česku se uskuteční poprvé v historii. "Mauger ji každoročně pořádá v Austrálii a v Anglii. A někdy si přibere ještě jednu evropskou zemi. To však letos udělá po dlouhé době," podotkl Moravec.

A proč právě Pardubice? Důvodem je jednoznačně dlouholeté přátelství se šéfem klubu Evženem Erbanem.

"Navíc na pardubické dráze, která byla jeho nejméně oblíbená, určitě všem poradí. Moc dobře ví, kde se na ní dělají chyby," usmál se Moravec.

Akademie nemá žádný věkový limit pro účast. Je však především určena pro juniory z kontinentální Evropy.

Ivan Mauger

- Narodil se 4. října 1939 ve městě Christchurch na Novém Zélandu.
- Nyní žije v Austrálii.
- Je to nejlepší plošinář všech dob.
- Jako jediný jezdec na světě dokázal vyhrát mistrovství světa jednotlivců třikrát v řadě a má nejvíce titulů individuálního světového šampiona (celkem 9).
- Má 14 zlatých medailí z mistrovství světa (6x krátká dráha, 3x dlouhá dráha, 1x dvojice, 4x družstva).
- V letech 1967 až 1980 usiloval o zisk Zlaté přilby, ale nikdy závod v Pardubicích nevyhrál.


"V minulosti ji absolvovala řada pozdějších plochodrážních hvězd. V Austrálii to byla celá špička včetně Crumpa a Adamse, prošli jí i třeba Američan Hamill nebo Dán Nielsen," uvedl Mauger.

Každý z účastníků, jejichž počet je omezen, musí zaplatit 200 euro, přivézt si vlastní motocykl a kombinézu. A co za své peníze dostane? Především cenné rady a zkušenosti.

"Ivan často neradí. Musíte se s ním dobře znát, aby vám poradil," upozornil Moravec. "Třeba bratři Drymlové o něm říkají, že je to vynikající člověk. Jeho rady a poznatky jsou naprosto přesné a jasné. Ostatně kdo jiný by měl radit než takový plochodrážní fenomén."

 Ojedinělá akce se však uskuteční v době, kdy ještě české dráhy prožívají zimní spánek. A letošní rozmary rozhodně nemohou svádět k optimismu.

"Termín je poměrně brzo, ale určitě uděláme maximum, abychom připravili ovál v co nejlepším stavu. Ovšem Mauger říká, že plošináři by se měli naučit jezdit na každé dráze," řekl Moravec.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž