Legenda myslí na slavný odchod

Praha - Snad každý sportovec má jedno velké přání: ukončit kariéru na vrcholu slávy. Nebo se aspoň rozloučit vítězstvím. Ani plochodrážní jezdec Antonín Kasper se nechce propadat výsledkovou listinou až k důchodu. "Nerad bych odcházel s tím, že mě budou předjíždět junioři," říká čtyřicetiletý závodník. "Chci, až letos skončím, aby mě pak ti mladí uctivě zdravili s vědomím, že jsem je ještě porážel. Chci ještě něčeho dosáhnout," přeje si jezdec pražského Olympu.

Stále se drží mezi světovou elitou, ale velké vítězství už dlouho nezažil. Veterán evropských plochých drah se proto teď soustředí na mistrovství České republiky  jednotlivců. "Kdybych skončil na bedně, pak budu spokojený." Šanci určitě má.

V  semifinálových rozjížďkách ve středu na Markétě postoupil do červencového finále naprosto suverénně z druhého místa. "Ale bolelo mě z toho celé tělo," hodnotil závod. Zdravotní problémy měl už loni. "To je právě to nejhorší. Nechci odcházet, že by mi to už nejezdilo, ale bohužel, to tělo je už opotřebovanější."

Titul mistra republiky získal už šestkrát, pro letošní rok má zvláštní  motivaci. "Několikrát jsem teď domácí mistrovství nejel, je to takový návrat.“ A taky tuší, že v extralize družstev úspěch nepřijde. "Jsme zatím třetí, ale vyhrajeme těžko. V Olympu si na rozdíl od jiných týmů nebereme posily  ze zahraničí. Zbude nám pak takový ten poctivý pocit, že jsme si to všechno oddřeli sami,"  říká Kasper, který se může pochlubit třeba vítězstvím ve švédské nejvyšší soutěži či dvěma  stříbry z Polska.

Tyto dvě prestižní soutěže jezdí stále, letos si přibral ještě italskou  plochodrážní érii. "V zahraničí se můžete pořád učit něco nového. Bojujete třeba s pěti šesti lidmi, co jezdí Grand Prix, to hned máte dobrý pocit ze závodění," svěřuje se závodník, který poprvé usedl na motorku ve třinácti letech.

Teď v semifinále mistrovství republiky prohrál jenom s Lukášem Drymlem, také účastníkem Grand Prix. Na odvetu ve finále nemyslí, soustředí se na vlastní výkon. "Vlastně už soupeřím sám se sebou, je to dost o mně," říká.

Ve finále na ploché dráze v Mšeně bude bojovat se soupeři o svůj čestný odchod. "Snad budu mít dobrý los," doufá. "A štěstí."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž