Kresta byl nejlepší v první etapě Rallye Bohemia

  • 6
Liberec - Hned v úvodu druhého dne se měnilo pořadí v čele Rallye Bohemia. Vítěz páteční supererzety Václav Pech ve třetí rychlostní zkoušce havaroval a propadl se na patnácté místo. Roli velkého favorita plní Roman Kresta, který se svým peugeotem 206 WRC vyhrál sedm z devíti rychlostních zkoušek a v čele průběžného pořadí má náskok 2 minuty a 19 vteřin. Druhý je po první etapě zlínský mladík Pavel Valoušek s toyotou Corolla WRC a třetí Tomáš Vojtěch.

"Jsme v absolutní pohodě, nemáme žádné problémy," usmíval se Kresta, který dvě předchozí soutěže nedokončil. Až deváté místo patří Pechovi, úřadujícímu mistrovi a vedoucímu muži průběžného pořadí.

Ten sice vyhrál páteční zahajovací supererzetu na okruhu v Sosnové, ale ve třetím měřeném úseku trefil betonový sloupek a při opravě v servisní zóně překročil o 14 minut povolený limit.

Propadl se tak až na 34. místo. "Dostal jsem smyk, poškodil zadní nárazník a levé zadní dveře," vysvětlil Pech. Ihned začal stíhací jízdu, po pěti rychlostních zkouškách byl sedmnáctý a po prvním dnu se usadil na deváté pozici se ztrátou více než čtyř minut na vedoucího Krestu.

Z kandidátů na přední pozice už vypadl Emil Triner, jehož seatu Cordoba WRC nevydržel motor. Argentinec Gabriel Pozzo musel se škodou Octavia WRC odstoupit kvůli poškozené hnací hřídeli, Angličan Gareth Jones se subaru Impreza WRC vylétl mimo trať a vůz už dál nemohl pokračovat. Při premiérovém startu s peugeotem WRC vypadl i Štěpán Vojtěch, jehož zlobil motor.

Velmi dobře se v úvodu prvního dne držel Jan Kopecký se škodou Octavia WRC, ale na osmém měřeném úseku měl problémy, které pokračovaly i v další erzetě a tak se propadl až na 30. místo. Po prvním dnu je až na sedmé pozici několikanásobný německý mistr Matthias Kahle jedoucí se škodou Octavia WR. "Některé úseky jsou těžší než v německých rallye. S autem nejsou problémy, jen jsme vylepšili nastavení podvozku. Snažíme se jet, jak nejlépe umíme," zhodnotil Kahle.

Velkým překvapením je vystoupení anglického pilota Davea Pattisona, který stejně jako při loňském ročníku potvrzuje skvělou připravenost na trati v okolí Mladé Boleslavi a Liberce. "Držíme se v první desítce, což nás nesmírně těší, ještě kdyby tak chtělo pršet, to by nám vyhovovalo," usmíval se Angličan.

Výsledky po první etapě:
1. Kresta, Tománek (ČR/Peugeot 206 WRC) 1:23:06,2 hod., 2. Valoušek, Houšť (ČR/Toyota Corolla WRC) -2:19,5 min., 3. T. Vojtěch, Palivec (ČR/Peugeot 206 WRC) -2:47,2, 4. Béreš, P. Starý (SR/Subaru Impreza WRC) -3:27,7, 5. Trněný, Pritzl (ČR/Škoda Octavia WRC) -3:28,4, 6. Pattison, Marchbank (Brit./Ford Escort) -3:28,7, 7. Kahle, Göbel (Něm./Škoda Octavia WRC) -3:38,6, 8. Starý, Šlambora (ČR/Škoda Octavia WRC) -3:42,3.

 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž