Valentino Rossi při testování na okruhu v Brně

Valentino Rossi při testování na okruhu v Brně | foto: Radek Miča, MAFRA

Hvězdný Rossi testoval v Brně. Bude už závodit? Rozhodnou lékaři, řekl

  • 17
Na Masarykově okruhu se šoural o berlích, ale když se slavný Ital posadil na motorku, znovu se změnil v nezkrotného ďábla. Devítinásobný mistr světa Valentino Rossi v Brně zkoušel, jestli by jeho pošramocená tělesná schránka vydržela zátěž závodu světového šampionátu MotoGP.

Rossi přiletěl do jihomoravské metropole leteckým speciálem krátce po poledni. Ve dvě hodiny se objevil celý jeho tým na okruhu a o hodinu později vyjel Rossi poprvé na trať. Testování si oproti původnímu programu protáhl o půldruhé hodiny.

Jedenatřicetiletý závodník kroužil na trati 36 dnů poté, co se zranil při pádu v tréninku na domácí Grand Prix v Mugellu a zlomil si nohu. Test zvládl, ale zda se do mistrovství světa MotoGP vrátí již o víkendu na Sachsenringu, rozhodne až středeční lékařská kontrola.

"Zraněná noha a rameno se lepší a už tolik nebolí. Jsem rád, že jsem mohl v Brně zkoušet. Po šestém či sedmém kole jsem však cítil bolest a ztrácel sílu. Z jízdy mám ale dobrý pocit," vykládal potom Rossi.

Valentino Rossi při testování na okruhu v BrněValentino Rossi při testování na okruhu v BrněValentino Rossi při testování na okruhu v Brně

Viditelně kulhal, k chůzi potřebuje berle. Ale v Brně urazil v sedmi sériích celkem 46 kol. Tedy stejné číslo, jaké nosí na svém motocyklu.

"Ve středu jdu na rentgenovou kontrolu, která zjistí stav poraněné nohy. Teprve po zprávě lékařů se rozhodnu, zda budu startovat v příštím závodě na Sachsenringu," dodal Rossi a zmizel v obytném kamionu.

Na další otázky početnému davu novinářů a televizních společností neodpověděl. Předtím jenom poskytl obsáhlé interview italské televizi.

Brněnská zkouška měla dát Rossimu odpověď na to, zda zraněná noha vydrží závodní zatížení. Na rozdíl od čtvrtečního testování v Misanu, kde strávil na trati pouze půl hodiny a odjel 26 kol, než kvůli bolestem kotníku, kolena a ramena skončil, v pondělí vyjel na trať dokonce sedmkrát.

Valentino Rossi při testování na okruhu v Brně

Po jedenácti kolech poprvé zastavil v boxu a konzultoval nejen svůj zdravotní stav, ale i stav motocyklu s vedením týmu Yamaha. V závěrečných sériích se jeho nejlepší průjezdové časy pohybovaly na hranici 1:59,1 minuty, což by v porovnání s nedělním mistrovstvím světa superbiků znamenalo příslušnost k absolutní špičce s oběma vítězi Britem Jonathanem Reou a krajanem Maxem Biaggim.

"Rossi bude určitě startovat v srpnovém závodě MotoGP v Brně. Dnes jsme si chtěli ověřit závislost jezdecké rychlosti na zátěži. Nad jeho startem v neděli na Sachsenringu je otazník. Zřejmě už ale bude před brněnským závodem startovat v americkém Laguna Seca," prozradil po testu manažer a majitel továrního týmu Fiat Yamaha David Debrivio.

Zatím Rossi vynechal čtyři závody, a v pořadí mistrovství světa je tak na sedmém místě, 104 bodů za vedoucím Lorenzem.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž