Grönholm na Švédské rallye

Grönholm na Švédské rallye - Marcus Grönholm na trati Švédské rallye. Jezdec může o víkendu na Novém Zélandě získat titul mistra světa. | foto: Micke Fransson, Reuters

Grönholma dělí od titulu kousek

Auckland - Fin Marcus Grönholm odstartuje zítra Rallye Nový Zéland s cílem získat podruhé v kariéře titul mistra světa. Aby zopakoval svůj triumf z roku 2000, potřebuje obsadit nejhůře druhé místo. Rovněž jeho stáj Peugeot může v předstihu slavit titul, pokud její vozy získají čtyři body. Největší Grönholmův soupeř a obhájce titulu Brit Richard Burns na něho ztrácí 23 bodů. Šampionát mohou vyhrát ještě teoreticky další britský jezdec Colin McRae a Francouz Gilles Panizzi, který stejně jako Gronhölm dokázal letos vyhrát tři soutěže.Rallye San Remo - Škoda před Rallye Nový Zéland

Finský závodník však věří, že rozhodne už na novozélandské šotolině a zbývající soutěže v Austrálii a Velké Británii pojede v klidu. "Nový Zéland je hlavně o rychlosti, takže taktika zní: jet od začátku naplno. Je to jedna z mých oblíbených soutěží," prohlásil Grönholm před startem. "Je příjemné, že díky vedení v šampionátu mohu jet uvolněně. Ale zatím nemám nic v kapse," upozornil.

Prvenství obhajuje Grönholmův stájový kolega Burns, jenž loni závodil ještě s vozem Subaru a právě na Novém Zélandu odstartoval skvělý finiš, který mu vynesl titul. Tentokrát se bude snažit udržet dál ve hře. Další jezdec Peugeotu a asfaltový specialista Panizzi by měl ve zbytku šampionátu paběrkovat.

Návrat na šotolinu naopak potěšil Colina McRae, který v roce 1993 oslavil na Novém Zélandu první vítězství ve světové soutěži. "Poslední tři závody si užiji. Máme dobré šance na vítězství, ale vyhrát rallye je těžší než dřív, protože konkurence stále roste," pronesl skotský pilot. Jeho bratr Alister, který jezdí za Mitsubishi, se dvanáctého podniku nezúčastní kvůli následkům nehody na kole. Nahradí ho Fin Jani Paasonen.

Poprvé po šesti letech pojede na Novém Zélandu tým Škoda, který zde poprvé představí Octavie WRC. Závodníci pojedou celkem 1793 kilometrů, z toho 414 kilometrů povede po trasách 26 rychlostních zkoušek.

Pořadí MS:
1. Grönholm (Fin./Peugeot) 57 bodů, 2. Burns (Brit./Peugeot) 34, 3. C. McRae (Brit./Ford) 33, 4. Panizzi (Fr./Peugeot) 31, 5. Sainz (Šp./Ford) 26, 6. Solberg (Nor./Subaru) 23, ...13. Gardemeister (Fin./Škoda) 2, 16. Eriksson (Švéd./Škoda) 1.

Pohár konstruktérů:
1. Peugeot 131, 2. Ford 86, 3. Subaru 46, 4. Mitsubishi 9, 5. Škoda 8, 6. Hyundai 6.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž