Dryml se místo tréninku díval na zmoklý ovál

Praha - Jediného českého účastníka sobotní plochodrážní Grand prix v Praze Aleš Dryml v pátek v Praze zaskočil déšť. Místo, aby si český reprezentant vyzkoušel nové motory, musel smutně koukat na zmoklou trať na Markétě. "Doufám, že se bude moci trénovat alespoň v sobotu dopoledne před závodem," řekl Dryml, jenž v pátek přiletěl z Anglie.

Dryml se se světovou elitou utká díky divoké kartě, kterou mu přidělili pořadatelé. "Rád bych postoupil do semifinále. To je můj malý sen. Bude však záležet i na tom, jak mi bude fungovat technika. I proto jsem si chtěl vyzkoušet nový motor, který by měl být kvalitní," řekl Dryml.

Starší z bratrské dvojice pardubických plochodrážníků by uvítal zlepšené počasí i proto, že by zrušením tréninku stejně žádnou výhodu oproti soupeřům neměl.

"Sice se závod jede v České republice, ale můj domácí ovál to není. Jezdím tady tak jednou dvakrát do roka, takže bych na tom byl stejně jako ostatní," podotkl pětadvacetiletý jezdec.

"Bez tréninku by to byla složitá situace pro všechny," řekl Dryml.

V případě, že by se jelo, by totiž večer na startu museli plochodrážníci riskovat nastavení motocyklu. "Museli bychom střelit od boku a v první jízdě riskovat," vysvětlil Dryml.

Skvělé konkurence se ale nebojí. "Se všemi jezdím v ligových soutěžích a dokáži je porážet. Jen Rickardsson je o 50 procent lepší než ostatní," ocenil letošní skvělou formu lídra průběžného pořadí MS.

Pětinásobný šampion má v čele seriálu náskok 45 bodů a je na nejlepší cestě se opět po třech letech stát šampionem.

K úspěchu by Drymlovi mohl pomoci i návrat ke klasickému modelu závodu. Od letošní sezony totiž startuje v jednotlivých GP šestnáct jezdců, kteří se představí ve čtyřech rozjížďkách. Poté následují semifinále a finále.

Závod tak není rozdělený na dvě části - kvalifikační a finálovou.  "Pro závodníky je letošní model lepší. Každý má šanci vyzkoušet si starty ze všech pozic a není to jako dříve, že když jednu jízdu zkazil, byl znevýhodněn i v další," porovnával Dryml.

Z diváckého pohledu byl ale pro něj atraktivnější dřívější model. "Při něm šlo v každé jízdě o hodně. Teď se může více taktizovat. O vše jde až v semifinále," řekl Dryml.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž