Kalle Rovanperä při Švédské rallye.

Kalle Rovanperä při Švédské rallye. | foto: AP

Rallyeové MS čeká letos druhá novinka, poprvé se pojede v Chorvatsku

  • 0
Druhý premiérový závod v této sezoně čeká účastníky mistrovství světa v automobilových soutěžích. Seriál totiž bude pokračovat od pátku Chorvarskou rallye, která byla mezi elitu zařazena poprvé. Třetí díl šampionátu bude zároveň první ryze asfaltovou rallye v sezoně.

Jako nečekaný lídr MS se na start postaví teprve dvacetiletý Fin Kalle Rovanperä, nejmladší vedoucí muž v historii. „Jsem opravdu šťastný, jak sezona začala a věřím, že bude pokračovat stejným způsobem. Žádný tlak na svou osobu necítím. Dobře si uvědomuju, že máme za sebou jen dvě rallye a sezona bude ještě dlouhá,“ podotkl tovární jezdec Toyoty, který má v čele náskok čtyř bodů na Belgičana Thierryho Neuvilla.

Rovanperä vede šampionát, i když ještě nevyhrál žádný závod. V Monte Carlu byl čtvrtý, na Arktické rallye ve Finsku druhý. „Určitě je hezké být v této pozici, ale musíme tvrdě pracovat, abychom se udrželi v boji. Z Chorvarska jsem nadšený, bude to pro mě první skutečná asfaltová rallye s Yarisem,“ řekl Rovanperä.

Do nové lokality se těší i jeho týmový kolega a sedminásobný světový šampion Sébastien Ogier z Francie. „Jsem nadšený, že v této fázi kariéry mohu stále objevovat nové věci. Už dlouho jsme nejeli plně asfaltovou soutěž, takže jsem si jistý, že to bude zábava,“ uvedl sedmatřicetiletý pilot, jenž je v průběžném pořadí třetí. „Podle toho, co jsme viděli, by mohly být erzety docela náročné. Tratě jsou místy úzké a špinavé, bude tam hodně akce,“ řekl Ogier.

Chorvatská rallye byla v minulosti několik let součástí mistrovství Evropy, v roce 2013 ji vyhrál Jan Kopecký. V minulých letech se jela jako INA Delta rallye a loni byl nejrychlejší Ondřej Bisaha, který vyhrál i před třemi lety. Jediným Čechem na startu letos bude Petr Tešínský, navigátor Martina Kočiho ze Slovenska.

Průběžné pořadí MS (po 2 z 12 závodů)

1. Rovanperä (Fin./Toyota Yaris) 39, 2. Neuville (Belg./Hyundai i20) 35, 3. Ogier (Fr./Toyota Yaris) 31, 4. Evans (Brit./Toyota Yaris) 31, 5. Tänak (Est./Hyundai i20) 27, 6. Breen (Ir./Hyundai i20) 16.

Pořadí týmů: 1. Toyota 88, 2. Hyundai 77, 3. M-Sport Ford 24, 4. Hyundai 2C 22.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Motorsport, rallye