Vaclav Pech a Petr Uhel na  Rallye Hustopeče

Vaclav Pech a Petr Uhel na Rallye Hustopeče | foto: Petr Janeček, MAFRA

Bronzový Pech dumá co dál. Zvolí Mini Cooper?

  • 0
Čtyři vteřiny! O ty plzeňské posádce produkčního Mitsubishi Lancer EVO IX Pech - Uhel uteklo vítězství na víkendové Rallye Příbram. Smůla a vztek na jedné straně ale vykompenzovala dobrá zpráva na straně druhé. Druhé místo stačilo na zisk bronzu v celkovém pořadí Mezinárodního mistrovství České republiky v rallye.

"O vítězství v Příbrami jsem se připravil sám," konstatuje Pech. "Myslel jsem totiž, že mám před poslední rychlostní zkouškou dostatečný náskok čtrnácti vteřin a v rizikových místech s nánosy bahna jsem jel opatrně a na jistotu. Bohužel, jak se v cíli ukázalo, až moc."

Když Pech v cíli slyšel, že se Kresta dostal o čtyři vteřinky před něj, myslel, že jde o legraci. "Ptal jsem se na to dvakrát. Vůbec jsem tomu nemohl věřit." Byla to ale realita.

"Zklamání tedy bylo, končit sezonu výhrou by bylo hezké. Ale postupně jsme si uvědomili, že celkový bronz, na který jsme dosáhli, je důležitější a přišla i radost."

Václav Pech tak nepřerušil svou unikátní sbírku medailí z domácího mistrovství. Od roku 2001, kdy poprvé závodil v absolutním pořadí, má pět mistrovských titulů, pět druhých míst a teď přidal první bronz. Přesto má pro něj velkou cenu. "Jednak jsme letos měli velké problémy s autem, kde přestavba do specifikace R4 přinesla velké potíže a v polovině sezony bych nevěřil, že na medailovou pozici můžeme dosáhnout. A pak jsme za bronz rádi vzhledem k tomu, jaká byla konkurence. I s produkčním autem konkurujeme továrním speciálům."

K úspěchům Pech řadí i další vítězství v Mistrovství střední Evropy. "Už to jezdíme několik let a i když to není tak náročná soutěž jako český mistrák, vítězství svou cenu má." Mistrovství republiky skončilo, přesto Pech ještě odpočívat nebude.

Naopak, právě teď se bude rozhodovat o budoucnosti plzeňské posádky v příštím roce. Plzeňáci nastoupí o víkendu 7. a 8. října k rallyesprintu v Jeseníkách, kde budou v české premiéře zkoušet vůz Mini Cooper S2000 1,6T. "Máme ho od českého dealera Inveltu a po prvních testech ho chceme vyzkoušet i v závodě. Uvidíme, jak rozhodování o autě pro novou sezonu dopadne, musíme zvážit všechna pro i proti."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž