Bruno Spengler na voze Schnitzer-BMW M3, mistři DTM roku 2012.

Bruno Spengler na voze Schnitzer-BMW M3, mistři DTM roku 2012. | foto: Roman Klemm

Premiéra jako ze snu: Tým BMW je hned v prvním roce mistrem DTM

  • 1
Poslední závod německého DTM v Hockenheimu skončil vítězstvím Bruna Spenglera na voze Schnitzer-BMW. Kanaďan těsně porazil celoročního lídra celkové tabulky Garryho Paffetta a postaral se tím o senzaci: BMW se stalo hned v prvním roce svého návratu do prestižního šampionátu mistrem!

Devětadvacetiletý Bruno Spengler před posledním závodem v Hockenheimu dobře věděl, že mu k titulu pomůže jen totální útok na první místo. Na Garryho Paffetta měl ztrátu tří bodů, a musel tedy bezpodmínečně dojet před jedničkou mercedesu. V kvalifikaci byl Spengler ovšem jen třetí – šest tisícin za Paffettem a patnáct setin za značkovým kolegou Farfusem.

Oba jezdci BMW si to v nedělním závodě s Britem rozdali, aniž by se Paffettovi dostalo velké pomoci z řad jeho kolegů: Brazilec Augusto Farfus využil své pole-position a zaujal první místo, zatímco Spengler dokázal předjet Paffetta, startujícího ze „špinavé“ poloviny tratě. Ještě během prvního kola pustil Farfus Spenglera před sebe a pojistil Kanaďanovu slibnou výchozí pozici.

Farfus kryl Spenglerovi záda až do zastávek v boxech. Brazilec a Paffett měnili pneumatiky ve stejném kole a boxovou uličku opouštěli v tandemu vedle sebe. Černý HWA-Mercedes poté dříve akceleroval a prodral se tak na druhé místo – ovšem s lehkým odstupem na vedoucího Spenglera.

Navzdory obrovské snaze se až do konce Paffettovi nepodařilo Spenglera dotáhnout, a nikdy se nedostal do pozice, ze které by mohl na lídra zaútočit. Povedeným finišem v Hockenheimu, kde vyhrál svůj čtvrtý závod sezony, se Bruno Spengler stal mistrem, a získal tak na voze připravovaným tradičním týmem Schnitzer z bavorského Freilassingu velké vítězství nad konkurenty mercedesem a audi.

Na okraji oslav se v Hockenheimu hovořilo i o loučení: bývalá hvězda F1 David Coulthard a samozvaná „vývojová jezdkyně Willimasu“ Suzie Wolff jeli svůj poslední závod. Vyrazili do něj z posledního a předposledního místa – DTM si tedy bude muset hledat nové prominentní „zametače pole“, protože se i o Ralfovi Schumacherovi proslýchá, že letos jel naposledy.

DTM má ale i tak před sebou růžovou budoucnost: před týdnem se zodpovědní této série domluvili s promotéry japonského šampionátu GT na identických pravidlech pro sezonu 2014 – větší startovní pole s dvojnásobným počtem značek se zdá být zaručeno.

Konečný stav DTM sezony 2012:
1.Bruno Spengler(Kan.)Schnitzer-BMW149 b.
2.Gary Paffett(Bri.)HWA-Meredes145 b.
3.Jamie Green(Bri.)HWA-Mercedes121 b.
4.Mike Rockenfeller(Něm.)Phoenix-Audi85 b.
5.Edoardo Mortara(It.)Rosberg-Audi82 b.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž