Baroš svět nepojede, nená peníze

Krhová, Hutisko-Solanec - Do druhé poloviny vstupuje letošní mistrovství světa v motocyklovém enduru. V ní už ale bude chybět jeden z dvou jezdců ze Zlínska. Zatímco Roman Michalík útočí na titul ve třídě do 450 ccm, nejsilnější čtyřtakty se pojedou bez Milana Baroše. "V mistrovství světa končím. Zaměřím se na evropský, domácí a slovenský šampionát," říká Baroš, sedmý muž třídy nad 500 ccm. Důvod je prostý, scházejí finance. Před sezonou i v jejím průběhu Baroš varoval, že MS opustí, nakonec hrozby splnil.

"Trošku mě to mrzí, ale sám už to dál táhnout nemůžu. Z Autoklubu mi slibují hory, doly, ale pořád jsem nic nedostal," vysvětlil Baroš, který jezdí na stroji KTM. Český reprezentant by potřeboval zejména příspěvek na cestovné.

O kvalitní závodění přesto nepřijde. Jeho program rozšíří starty na Slovensku. Už má za sebou dva dvoudenní podniky, v průběžném pořadí kubatury vede před skvělým Jaroslavem Katriňákem. "Slovenské tratě jsou perfektní, s českými se vůbec nedají srovnat. Jezdí se v lese, je tam spousta sjezdů a výjezdů, prostě pravé enduro," libuje si Baroš.

V nejbližších dvou víkendech pokračuje světový šampionát v enduru ve francouzském Aigueperse a v italském Rodengo Saianu. Tedy na tratích, které Romanu Michalíkovi mimořádně sedí. Výhodné podmínky proto chce využít k útoku na první místo prozatímní tabulky. Tovární jezdec italské stáje VOR je druhý, na vedoucího Švéda Erikssona ztrácí pouhé dva body. "Nedá se říct, že nás čekají rozhodující závody. Ale bylo by výhodné, kdybych se dostal před něj," připomněl Michalík, že šampionát vyvrcholí za měsíc ve Skandinávii.

Tamní podmínky zase víc sedí Erikssonovi. "Ale do našeho souboje mohou promluvit také další jezdci. Třeba Fin Tarkkala nebo Španěl Puigdemont jedou dobře, ovšem pokaždé udělají nějakou chybu," dodal Michalík.

Ten touží po svém druhém světovém zlatě, v přípravě neponechává nic náhodě. Před odjezdem do Středomoří denně trénoval tři hodiny. Využíval hlavně tratě v okolí Valašského Meziříčí, ale vyjel také do Přerova. "Jen mi chybí jistota v koleni. Minulý víkend při tréninku na motokrosový závod v Brankách jsem si ho narazil. V tréninku si na něj dávám pozor, ale v závodě na to určitě zapomenu," obává se.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž