ČESKÁ POMOC. Karel Abraham táhne Cala Crutchlowa, kterému na brněnském okruhu došel benzin. | foto: David Neff, MAFRA

Bez „taxikáře“ Abrahama by se třetí Crutchlow na pódium nedostal

  • 15
Poprvé v kariéře se prodral na stupně vítězů v prestižním seriálu mistrovství světa MotoGP, po dvanácti letech jako první Brit. Ale nebýt Karla Abrahama, možná by Cal Crutchlow slavnostní vyhlášení vítězů na brněnském okruhu ani nestihl. Po průjezdu cílem mu v odlehlé části okruhu došel benzin. Měl štěstí, že u něj zastavil modrobílý taxík s nápisem Cardion AB.

Karel Abraham chtěl svého soupeře, který stejně jako on působí v nejvyšší kubatuře teprve druhým rokem, vzít na za sebe na sedačku a odvézt do cílového prostoru. Crutchlow však neplánoval nechat svou motorku pořadatelům.

Diváků v Brně ubylo

Bwin Grand prix České republiky navštívilo za tři dny 212 tisíc diváků, což je ve srovnání s předchozími roky mírný propad.

Podepsalo se na něm deštivé počasí i úbytek fanoušků ze zahraničí. S poklesem zájmu diváků bojují letos všechny závody mistrovství světa silničních motocyklů.

"Naznačil jsem mu, ať si skočí za mě, ale on si na motorku stoupl a musel jsem ho táhnout," popisoval s úsměvem český jezdec. "Nebyl to však úplně nejlepší nápad, do kopce jsme se skoro zastavili."

Vážně to nebyl nejlepší nápad. Dva těžké stroje MotoGP na jeden motor nejsou stavěné, Abraham si kvůli tomu po sobotní chybě v kvalifikaci prošel dalším pádem.

"V jedné zatáčce jsme se trochu pomlátili, ale nakonec jsme to nějak zvládli. Ani mi nepoděkoval, takže tady čekám, až přijde," vtipkoval u stolku před motorhomem svého týmu víc než hodinu po závodě.

Šestadvacetiletý Crutchlow začínal kariéru v závodech superbiků a v roce 2009 vyhrál šampionát supersportů. V MotoGP je označován za hvězdu budoucnosti a s týmem Monster Yamaha Tech 3 již má podepsanou smlouvu pro další sezony.

"Doufám, že dnešní stupně vítězů jsou prvními z mnoha," řekl po závodě. "Nebyl to vůbec snadný závod, protože jsem jel celou dobu sám a navíc jsem si musel hlídat záda. Andrea (týmový kolega Dovizioso) byl celou dobu pár vteřin za mnou, takže jsem si nemohl dovolit udělat sebemenší chybu."

MOTORKA TRPÍ. Karel Abraham táhne Cala Crutchlowa, kterému na brněnském okruhu
CHYTÍM SE. Karel Abraham táhne Cala Crutchlowa, kterému na brněnském okruhu
NA STUPNÍCH VÍTĚZŮ. Úsměv Cala Crutchlowa po třetím místu ve Velké ceně České

MOTORKA TRPÍ. Karel Abraham táhne Cala Crutchlowa, kterému došel benzin. Brit se pak mohl radovat .

Na stupně vítězů v nejvyšší kategorii silničních motocyklů vystoupil jako poslední britský závodník před dvanácti lety Jeremy McWilliams, Crutchlow slibuje fanouškům z ostrovů, že tak dlouhá pauza se již nebude opakovat.

"Je to hrozně dávno, co Jeremy McWilliams závodil. Věřím, že britští fanoušci už tak dlouho čekat nebudou a brzo přibydou další pódia," dodal zrzavý závodník z Coventry.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž