Elisabeth Görglová

Elisabeth Görglová | foto: AP

Super-G ovládla Rakušanka Görglová, získala premiérové zlato z MS v kariéře

  • 28
V letošní sezoně nebyla v super-G výš než čtvrtá, nevyhrála jediný závod Světového poháru. Nejlepší výsledek si Rakušanka Elisabeth Görglová schovala na mistrovství světa: v úvodní disciplíně šampionátu v Ga-Pa vybojovala svoji druhou světovou medaili - po bronzu z Val d´Isere přidala letos zlato.

"Takové rychlé, ledovaté tratě mám ráda, sedí mi," rozpovídala se Görglová v televizním rozhovoru ORF. "Už na startu jsem si řekla: Dnes budeš útočit naplno. S rizikem!"

Vyplatilo se, o jejím úspěchu rozhodlo pět setin sekundy.

Přesně takovou ztrátu nabrala na sjezdovce Kandahar druhá Julia Mancusová z USA, třetí příčka patří domácí favoritce Marii Rieschové. Němka ztratila na dvoukilometrové trati 21 setin.

Neskutečné! hlásaly hned titulky rakouských novin. Görglová totiž získala první světové zlato pro rakouské ženy po osmiletém půstu.

Zklamáním skončil závod v Garmisch-Partenkirchenu pro další Američanku Lindsey Vonnovou. Vítězka tří ze čtyř letošních superobřích slalomů ve Světovém poháru skončila až sedmá.

"Je to překvapení," divila se Mancusová. "Lindsey ale nemá tuhle horu ráda. Navíc má problémy s hlavou," připomněla stříbrná medailistka krajančin otřes mozku z tréninku na obří slalom v Rakousku.

Elisabeth Görglová

Dramatický pád měla v závodě olympijská vítězka Andrea Fischbacherová. Po chybě v polovině trati začala nepochopitelně před jednou ze zatáček brzdit a lyže se jí zavlékla do branky. Závod byl asi na deset minut přerušen.

Tvrdě dopadla i domácí lyžařka Gina Stechertová, ani jedna se však podle posledních zpráv nezranila. Závod nedokončila také jedna ze tří českých reprezentantek Klára Křížová.

Premiéru si na šampionátu odbyly dvě české závodnice: Andrea Zemanová skončila na 32. místě a Pavla Klicnarová ještě o pět příček níž.

super-g, ženy - konečné pořadí

1. Görglová (Rak.) 1:23,82 min., 2. Mancusová (USA) -0,05 s, 3. M. Rieschová (Něm.) -0,21, 4. Gutová (Švýc.) -0,44, 5. Fenningerová (Rak.) -0,82, 6. Curtoniová (It.) -0,83, 7. Vonnová (USA) -0,84, 8. Suterová (Švýc.) -0,93, 9. Merighettiová (It.) -1,09, 10. Pärsonová (Švéd.) -1,17, ...32. Zemanová -5,60, 37. Klicnarová -10,38, Křížová (všechny ČR) nedokončila.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž