Sportu v Jihočeském kraji opět vládne lyžařka

České Budějovice - Byla to jednoduchá volba. Nejlepším sportovcem v Jihočeském kraji podle sportovní redakce MF DNES je pro rok 2006 Kateřina Neumannová. Jen Jaromír Jágr je pro Jihočešku konkurentem v souboji o nejlepšího sportovce Česka 2006. Fenomenální hokejista má trvale skvělou výkonnost a svými výkony odráží jednoho mladíka za druhým.

Ale co jiného může postavit na vrchol ankety sportovce než zlatá olympijská medaile? Ta z Turína byla pro Jihočešku první v kariéře, vybojovaná obří vůlí.
Ve svém předem ohlášeném posledním olympijském závodě v životě dokázala porazit nejen soupeřky včetně podivně nadupané Šmigunové, ale i vše kolem.

Třicetikilometrové závody nikdy nevyhledávala. Sníh nebyl takový, jaký má ráda. Musela se vyrovnávat s očekáváním všech sportovních fanoušků i lidí kolem sebe. Zachraňovala pověst sportu, jeho dotace na reprezentaci ze státních peněz. Všechno zvládla a vyhrála.

Za to dostala odměnu, kterou jí předtím třeba nadopované závodnice upřely. Hned v cíli věděla, že se zlaté olympijské medaile dočkala. Má pro sport samé pozitivní vlastnosti. Neúnavně dře. Umí výsledku podřídit všechno.

Nikdy nebyla negativně spojena s dopinkem, proti kterému se sama rezolutně staví. Kdo ví, o kolik úspěchů by měla na svém účtu více, kdyby byly všechny závodnice čisté jako ona. Kdyby jen poctivě trénovaly a závodily.

Kateřina Neumannová bude jednou českému sportu chybět. Chtěla odejít už po této sezoně, i když je stále na vrcholu. Zatím stihla vyhrát dva závody Světového poháru. Oba na 10 kilometrů, volně i klasicky.

Mohla by běhat dál. Je trvale ve světové špičce, kam se dotrénovala s přibývajícím časem. Druhý v letošním roce je Karel Poborský. Zasloužil se o postup českobudějovických fotbalistů do I. ligy a hrál na mistrovství světa.

Třetí je krasobruslař Tomáš Verner. I on byl na olympijských hrách a je mezi nejlepšími ve svém oboru na světě.

Čtvrtý Roman Turek je v hokejové extralize osobností. V rozhodujících zápasech českobudějovický tým vždy podržel. I v play-off.

Tereza Huříková se letos poprvé podívala do vyšší kategorie. I tam se na horském i silničním kole prosadila.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž