Česká snowboardová naděje Šárka Pančochová.

Česká snowboardová naděje Šárka Pančochová. | foto: AP

Pančochová, stříbrná dívka na snowboardu, se nebojí velkých skoků

  • 2
Čerstvá vicemistryně světa Šárka Pančochová s medailí ze šampionátu ve snowboardingu v La Molině příliš nepočítala. Doufala, že při premiéře disciplíny slopestyle by mohla skončit vysoko, a nakonec měla jen jedinou přemožitelku. Stříbrem se postarala o nejlepší český výsledek v historii mistrovství světa.

"Když nic nečekám, tak to vždycky dopadne dobře," pochvalovala si v rozhovoru s ČTK Pančochová. Do Španělska přijela s vizitkou dobré snowboardistky pro slopestyle, disciplínu kombinující na trati skoky a triky s jízdou přes krabice nebo po zábradlí. V La Molině svoji pověst potvrdila.

"Je to super. Jsem nadšená a mám radost, protože to je velký závod a lidi to berou, tak snad se snowboarding dostane víc do jejich povědomí," řekla Pančochová.

"Mám z ní radost, ona je výborná, nebojí se velkých skoků," řekl trenér a jezdec Martin Černík za přikyvování závodnice:  "Na malých se zraním a větší jsou zábavnější."

Ta má podle kouče velkou šanci na olympijskou medaili. Slopestyle by mohl být zařazen už na hry v Soči 2014. "Určitě bych to přivítala a měla bych radost, protože jsem v slopestylu lepší než v rampě," řekla dvacetiletá Pančochová.

Na mistrovství světa Pančochová málem nenastoupila k žádnému závodu. V tréninku upadla v nepříliš kvalitní U-rampě a narazila si hlavu a pánev. "Spadla jsem nahoře na hraně a poslalo mě to po hlavě dolů. Byla jsem dva dny unavená, ale už jo to dobré," řekla Pančochová.

V pátek jí nahrálo počasí. V La Molině dul vítr rychlostí přes sto kilometrů v hodině, takže kvalifikace slopestylu musela být o den odložena. Pančochová si díky tomu odpočinula. Jistotu získala kvalifikační jízdou a dobře zvládla i obě finálové. "Obě jsem ustála, což bylo důležité," pochválila se, že nespadla.

Možná mohla útočit i na zlato, ale nevyšel jí podle představ poslední trik na skoku. "Chtěla jsem dát frontside 720, ale bylo z toho jen 540 a tam bodíky chyběly," vysvětlila.

Na konci minulé sezony si Pančochová přetrhla vazy v koleně a sedm měsíců po operaci nejezdila. V poslední době trénovala hlavně přímé skoky, což je pro slopestyle důležité. "Slopestyle je sranda, baví mě víc," řekla drobná závodnice.

V neděli se vrátí do Česka, ale hned v pondělí odletí na americké hry extrémních sportů X-games v Aspenu, takže se ani nezastaví doma ve Zlíně. S rodiči by se tam stejně neviděla, protože ti bydlí v Anglii.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž