Kanadský sjezdař českého původu Jan Hudec absolvoval čtvrteční trénink na sjezd...

Kanadský sjezdař českého původu Jan Hudec absolvoval čtvrteční trénink na sjezd ve Val Gardeně s airbagem ukrytým pod kombinézou. | foto: AP

Sjezdaři Heel a Hudec trénovali ve Val Gardeně s airbagy

  • 1
Kanadský lyžař s českými kořeny Jan Hudec a Ital Werner Heel absolvovali čtvrteční trénink na sobotní sjezd ve Val Gardeně s airbagy. Revoluční bezpečnostní systém se chystá zavést mezinárodní lyžařská federace FIS ve spolupráci s italským výrobcem Dainese.

Hudec s Heelem byli vybráni pro premiérový test. V dalších trénincích v této sezoně bude novinku testovat vždy až šest lyžařů.

K oficiální prezentaci systému "D-air" má dojít v lednu v Kitzbühelu. Zatím nebylo rozhodnuto, kdy bude airbag předepsán pravidly jako povinná součást výstroje. Ve Val Gardeně byly týmy seznámeny s aktuálním vývojem bezpečnostního systému. "Trenéři byli více než překvapeni," konstatoval ředitel závodů FIS Günther Hujara.

Připomněl také, že nápad na zavedení airbagů vznikl před čtyřmi lety a setkal se tehdy spíše s výsměchem. "A teď jsme blízko k tomu, aby se to stalo skutečností," řekl Hujara.

V současnosti podle něj dochází k finálnímu sběru dat, z nichž vzejde algoritmus pro výpočet přesného okamžiku spuštění airbagu. "Jde o ten moment, kdy už sportovec nemá síly pod kontrolou a není pánem situace. A tento algoritmus je už velmi, velmi dobře definován," doplnil Hujara.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž