Liberec, Kateřina Neumannová

Liberec, Kateřina Neumannová | foto: ČTK

Prezident FIS Kasper pochválil přípravy Liberce na lyžařské MS

  • 2
Prezident mezinárodní lyžařské federace FIS Gian Franco Kasper vyjádřil spokojenost se stavem příprav na mistrovství světa v klasickém lyžování, které se uskuteční od 19. února do 1. března 2009 v Liberci.

Kasper pochválil české pořadatele po pondělní prověrce zázemí i sportovišť, k nimž měl jen několik menších připomínek.

Kasper prohlásil, že pro FIS nejsou podstatné personální změny v organizačním výboru, ale příprava a celé zabezpečení šampionátu. "Inspekce byla velmi detailní, získali jsme dokonalý přehled o sportovištích, ubytování, lékařském zabezpečení, dopravě sportovců i všech dalších podrobnostech. Důležitou zprávou pro FIS je, že se premiér Topolánek zaručil stoprocentním finančním pokrytím celé akce," řekl Kasper na zasedání lyžařských novinářů Forum Nordicum v Liberci.

Dodal, že federace měla pouze několik drobných připomínek, které se týkaly jednotlivých sportovišť ve Vesci a na Ještědu. "Musím přiznat, že není snadné pořádat v této lokalitě mistrovství světa," uvedl Kasper čtyři měsíce před zahájením šampionátu.

Prezidentku organizačního výboru Kateřinu Neumannovou potěšilo, že finální prověrka dopadla dobře. "Kontrola byla velmi podrobná, museli jsme odpovídat na spoustu dotazů. A byla už poslední z takto rozsáhlých kontrol. Máme už připraveno vše, co souvisí s mistrovstvím světa. Jak začne mrznout, tak můžeme připravovat sníh. Už zbývá jen dolaďování některých drobností," řekla ČTK Neumannová.

Obavy z nedostatku sněhu, které je trápily při letošních závodech Světového poháru, liberečtí pořadatelé nemají. "Potřebujeme jen, aby deset dnů před šampionátem mrzlo. Sněhová děla máme připravena a za tuto dobu by měla vyrobit dostatečné množství technického sněhu," tvrdí generální sekretář mistrovství světa Jaroslav Honců.

Současným největším problémem severočeských organizátorů je špatná komunikace s agenturou APF, která vlastní mediální práva na pořádání šampionátu.
 
"Nemáme vyřešenou dopravu organizačního výboru, neboť máme svázané ruce při jednání. Agentura APF nám nedovolí jednat o pronájmu automobilů, zabezpečení kateringu, nemáme zatím připraveny žádné suvenýry a také žádné podklady. Prezident Kasper slíbil, že se situace s APF musí vyřešit do konce tohoto týdne. V opačném případě bychom mohli začít jednat sami," řekl Honců.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž