Jakub Janda na stupních vítězů

Jakub Janda na stupních vítězů - Jakub Janda (vpravo) stojí na stupních vítězů, získal na MS bronz. | foto: ČTK

Otec byl v hledišti na infarkt

  • 3
Oberstdorf - (Od zvláštní zpravodajky iDNES) - Otec Milan stál v hledišti. "Po prvním kole jsem byl infarktový," přiznal. Maminka Jana po závodě do telefonu brečela. Aby ne, jejich syn, český skokan na lyžích Jakub Janda získal v Oberstdorfu druhou medaili na mistrovství světa: ke stříbru přidal bronz.

Otec měl na syna dokonce vsazeno. "Jsem vždycky optimista, který věří, že Kuba vyhraje. Jiná možnost není," vysvětloval. Po prvním kole byl Milan Janda jako na jehlách. Když sledoval vývoj v druhém, kdy skokani skákali daleko, řekl si: I sedmé místo je pěkné.

Jenže syn jej překvapil, jakým způsobem zvládl vypjatou situaci. "Určitě tam byly nervy, ale dokázal to uhlídat a to je hrozně důležité," pochvaloval si skokanův manažer František Jež, jenž závod komentoval pro Českou televizi.

Když viděl Jakuba Jandy před závodem, cítil z něj klid a pohodu. "Potvrdil, že má nervy. Oba závody na šampionátu byly hodně náročné na psychiku. Hodně závodníků, kteří byli dobří ve "svěťáku", bylo na mistrovství někde v průměru. On to dokázal překonat, to si na něm cením nejvíc," hodnotil Jandovu odolnost. "Je psychicky silný, ač na to nevypadá."

Otec srovnával výsledky svého syna se závodníky, kteří jsou v hodnocení Světového poháru v jeho blízkosti. "Ljökelsoy tady jednou skočil, ale další lidi, co jsou před ním jako Höllwarth a Malysz, skončili za ním," pochvaloval si. "To, co teď  skáče, je zásluha jediného muže - Jakuba Jandy," nezapřel otcovskou hrdost.

Jakuba Jandu nerozhodilo v Oberstdorfu nic - ani nemoc před šampionátem, ani tlak médií a veřejnosti ani nepříjemné problémy s větrem v průběhu závodů. Jež to poznal na výrazu tváře českého skokana. "Poznám to podle očí, jestli mu tikají a začne dělat některé věci, které v klidu nedělá, vím, jak na tom je," řekl. V pátek večer se podobnými projevy Jakuba Jandy zaobírat nemusel.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž