Mazoch se těší zpátky na můstky

  16:04
Frenštát pod Radhoštěm - Zázračné zotavování českého skokana Jana Mazocha z hrůzostrašného lednového pádu v Zakopaném neustává. Už tři měsíce po vážném úrazu je zpátky v normálním životě. Nebýt drobných výpadků v paměti, prý jakoby se mu vlastně ani nic nestalo. V pondělí předstoupil před novináře s optimistickou vyhlídkou pokračování v kariéře.
Björn Einar Romören, skoky na lyžích

Björn Einar Romören, skoky na lyžích - Norský skokan na lyžích Björn Einar Romören letěl v Planici 239 metrů a udělal nový světový rekord. | foto: Reuters

"Myslím, že se vrátím a ukážu nějaký dobrý výsledek, abych se divákům zapsal do hlavy nejenom tím pádem, ale i dobrým výsledkem," usmíval se Mazoch.

Záběry z dvacátého ledna obletěly svět. Mazoch, který ve vzduchu ztratil rovnováhu a krkolomně dopadl na zem, ležel s poraněnou hlavou a otřesem mozku čtyři dny v umělém spánku. Od probuzení se však jeho organismus neuvěřitelně rychle vzpamatoval.

"Tři měsíce jsou doba, kdy jsem ani já nepředpokládal, že se z tak těžkého úrazu může zotavit," nezastíral ošetřující lékař Václav Filip. "Poslední vyšetření nás utvrdilo v tom, že kdyby nebyl vrcholový sportovec, byl by to naprosto zdravý člověk. Problém vrcholového sportovce je ten, že jeho zátěž psychická i fyzická je neúměrně vyšší než u běžného člověka. Musíme být obezřetní, protože rekonvalescence a léčení po takovém pádu trvá běžně šest až dvanáct měsíců," dodal na vysvětlenou.

Obavy o Mazochovo zdraví jsou však definitivně pryč. Poslední lékařské prohlídky dopadly na výbornou a skokanovi nalily další optimismus do mysli. "Cítím se super, spadla ze mě nervozita z toho, co se dozvím od doktora.

Ale dovolili mi dále sportovat, můžu znovu chodit do školy, čekám rodinu, prostě se cítím hodně dobře. Kromě skoků můžu dělat všechno," řekl Mazoch.

Následkem vážného zranění jsou už jen občas drobné výpadky v paměti. Lékaři tvrdí, že se jedná o běžný jev při rekonvalescenci podobných úrazů. Mazoch si místy splete jméno nebo se zasekne v hovoru, jako by ztratil myšlenku.

Dnes třeba zaměnil jméno současného národního kouče skokanů Župana za jeho předchůdce Vasju Bajce. "Když se probudil v Zakopaném, myslel, že je v Japonsku. Tam byl týden předtím. Ale pak už to šlo ráz na ráz k lepšímu," prohlásila maminka Věra Mazochová.

Ona ani nikdo z rodiny od návratu ke skákání Mazocha nezrazoval. "Vím, že to je jeho život. Nikdy bych mu to nezakazovala, přála jsem mu, aby se uzdravil a vrátil se na můstky," svěřila se jeho maminka Věra Mazochová.

Jen dědeček, olympijský vítěz Jiří Raška, přiznal drobné pochybnosti. "V první moment byly ty pocity všelijaké. Ale věřil jsem, že to překoná, protože podobných případů bylo více a vždycky se ti skokani vrátili," podotkl Raška.

Před dvěma týdny Mazoch v sobě dokonce našel odvahu, aby se na videu podíval na osudový moment. "Co k tomu říct... Nevím. Z toho pádu si nepamatuju vůbec nic, pamatuju si až poslední dva dny v Polsku před převozem do Česka," vrátil se v čase. Teď je šťastný za to, že se mu podařilo vrátit do normálního života. Závodní adrenalin mu už ale schází. O víkendu s kamarádem dokonce vyšplhal ve Frenštátě na můstek.

"Kdybych tam měl věci, asi bych měl ještě respekt. Moc se mi ale stýská, že nemůžu skákat. Už se strašně těším, až se budu moct rozjet dolů z můstku," vyznal se Mazoch, který pro svůj první závod preferuje nějaký menší můstek.

"Určitě to bude buď tady ve Frenštátě nebo na menším můstku, určitě nepůjdu hned na K-120," zasmál se.

V budoucnosti se nechce vyhýbat ani Zakopanému. "Nedám na ně dopustit. Vyhrál jsem tam poprvé v životě Kontinentální pohár a udělal nejlepší výsledek ve Světovém poháru, i když jsem spadl. Mám to tam rád," upozornil.

Ošetřující doktor Filip čeká, že Mazocha fanoušci v zimě znovu uvidí na vrcholu skokanského můstku. "Domnívám se, že pokud dodržíme směr, kterým se léčení ubírá, brzo se vrátí," uvedl. "Po třech měsících už začneme s fyzickou zátěží a po půl roce bude schopen snést zátěž plnou jako vrcholový skokan," připojil Filip. Na základě konzultací s trenéry Mazochovi v příštích týdnech sestaví individuální plán.

Před návratem na můstky čekají Mazocha významné okamžiky i v osobním životě. Na podzim chce maturitou završit čtvrtý ročník na Střední eletrotechnické škole, ale už o prázdninách čeká s přítelkyni Barborou radostnou událost.

"Druhého července máme termín, bude to holka, Viktorka. Chci se o miminko starat, v té době budu jen trénovat, takže budu mít čas být i dobrým tátou," dodal Mazoch.

Nehoda mu prý přinesla jedno velké pozitivum do života. Mazoch nahlíží na svět jiným pohledem. "Otevřelo mi to oči. Na hodně věcí se dívám úplně jinak, škoda, že jsem spadl, ale svým způsobem za to i děkuju. Kdo v jednadvaceti přijde k rozumu," sebekriticky poznamenal.

Změny v přístupu si všimla i maminka. "Dospěl, ví, kde udělal nějaké chyby, a dívá se na život správným směrem. Kdyby měl stejný rozum v minulosti, v některých věcech by se zachoval jinak," pochválila jej.

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Šéf MOV Bach věří, že ceremoniál na Seině bude bezpečný a nezapomenutelný

27. dubna 2024  11:49

Předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach navzdory bezpečnostním obavám věří, že...

Pif paf, slýchává před tréninky táta Krčmář. Ve střelbě nám ujel vlak, říká

27. dubna 2024  11:27

Biatlonista Michal Krčmář měl po skončení sezony úplně jiné starosti než vrcholový sport. K...

Investice do ženského sportu? Chytrý byznys. A tak Birdová koupila podíl v Seattlu

27. dubna 2024  11:03

Basketbalová legenda Sue Birdová se stala spolumajitelkou klubu Seattle Storm, v němž odehrála...

Hučeli do něj, aby víc makal. Teď je z Čerešňáka nejlepší extraligový obránce

27. dubna 2024  10:56

Na extraligovou hvězdu je vlastně dost přehlížený. Nevěnuje se mu velkolepá pozornost, nevychází o...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...