Osiřelá sjezdovka Kandahar v Ga-Pa

Osiřelá sjezdovka Kandahar v Ga-Pa | foto: Reuters

Lyžaři prohrávají s počasím: odpadl slavný sjezd, skoky i oba skiatlony

  • 2
Už pětkrát se o víkendu musel měnit program Světového poháru v lyžařských disciplínách. Čtyři závody byly zrušeny, jeden odložený. Pokaždé vinou nepříznivého počasí. V sobotu v německém Garmisch-Partenkirchenu osiřela slavná sjezdovka Kandahar, na níž se měl uskutečnit mužský sjezd i ženské super-G. V neděli byly zrušeny skoky v japonském Sapporu i skiatlon mužů a žen v ruském Rybinsku.

Mlha nad Kandaharem

Kvůli špatné viditelnosti způsobené hustou mlhou se v sobotu v Garmisch-Partenkirchenu neuskutečnil ani jeden ze dvou plánových závodů Světového poháru lyžařů.

Organizátoři museli přeložit na neděli superobří slalom žen a zrušit sjezd mužů. Pro lyžařky včetně Šárky Záhrobské a Kláry Křížové měl být závod generálkou na mistrovství světa ve Val d'Isére, kde je v úterý na programu jako první právě superobří slalom.

Podle organizátorů by se mělo super-G na nové trati na sjezdovce Kandahar jet v neděli od 10:30 mezi koly mužského slalomu, která jsou naplánována na 10:00 a 13:15.

Lyžaři měli zahájit sobotní program v 11:00, ale kvůli mlze byl start po půlhodinách odkládán až do 14:30, kdy ho pořadatelé definitivně odvolali. V té době už bylo jasné, že se nestihne uskutečnit ženské super-G, jež se mělo jet poté na totožné trati.

Výsledková tabule oznamuje zrušení sjezdu v Ga-Pa

Vítr v Sapporu

Po sobotním triumfu Gregora Schlierenzauera se nedělní závod Světového poháru skokanů na lyžích v Sapporu nekonal.

Kvůli silnému větru rozhodčí nejprve odložili začátek soutěže o dvě a půl hodiny, podmínky se ale nezlepšily a závod byl následně zrušen.

Čeští reprezentanti v Japonsku nestartovali.

Fanoušci skoků na lyžích marně čekají na zahájení závodu Světového poháru v Sapporu.

Mrazy v Rybinsku

Na rozdíl od předchozích dvou případů se běžecké sprinty Světového poháru v ruském Rybinsku uskutečnily. Sobotnímu klání dominovali Renato Pasini z Itálie a Pirjo Muranenová z Finska.

Přesto byl závod nepřízní počasí zásadně ovlivněn. Do dějiště sice odcestovala početná skupina devíti norských mužů v čele s vítězem čtyř předchozích sprinterských klání v této sezoně Olou Vigenem Hattestadem. Kvůli dvacetistupňovým mrazům však Norové na start raději nenastoupili.

Obdobně se zachovala i vítězka pátečního závodu na 10 kilometrů volně s hromadným startem Marianna Longaová z Itálie a její krajanky Sabina Valbusaová a Antonella Confortolaová.

V neděli se k ojedinělému kroku odhodlali pořadatelé v Rybinsku: zrušili skiatlon. Na vině je opět mrazivé počasí. Organizátoři naměřili minus 21,7 stupně Celsia, minimální závodní teplota je přitom minus dvacet.

O osudu odpoledního skiatlonu žen se rozhodlo později, kdy teplota ještě o dvě desetiny stupně poklesla.

Kvůli mrazu byly závody běžeckého lyžování naposledy zrušeny v roce 2003 v estonském Otepää.

Čeští muži ani ženy do ruského střediska ani neodcestovali, namísto toho se v domácích podmínkách připravují na světový šampionát.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž