Lukáš Bauer

Lukáš Bauer | foto: AP, MAFRA

Lukáš Bauer týden před prvním startem na MS hlásí: Už jsem v pořádku

  • 2
Zdravotní problémy jsou pryč, Lukáš Bauer trénuje bez omezení už celý týden. "Věřím, že v Liberci budu v dobré formě. Pak už jen záleží, abych to v ten den D prodal. Ale vím, že se nemám čeho bát," píše Bauer na svém webu.

Společně s dalšími reprezentanty se chystá na příští týden. Z Harrachova je to na tratě mistrovství světa do Vesce jen pár desítek kilometrů.

"V neděli byl těžký trénink ve Vesci na okruhu, na kterém se pojede klasická patnáctka." To by měla být na mistrovství světa jeho parádní disciplína. S tréninkem ve Vesci byl spokojený kouč národního týmu Petrásek i servisman Fousek. "Na to, jaké panovaly podmínky," dodává Bauer.

Pondělní volno mělo Bauera připravit na nejtěžší trénink celého týdne. Sedmkrát vyšlápl kopec během necelých tří minut na plný plyn. Jako při závodě. "Já jsem nebyl úplně nadšený, ale Míra s Fousem byli výrazně spokojení," říká Bauer. Celou dobu se totiž kromě kopce musel prát s čerstvým sněhem, kterého napadalo kolem deseti centimetrů.

"Stopa byla vachrlatá a každou chvilku to uklouzlo. Říkali, že na to jsem se s tím dobře popasoval a odjíždělo mi to velmi dobře." Ještě jeden těžší trénink vystřídalo včerejší volno. Dnes a zítra už pojede podle svých slov na 85 procent svého maxima.

"Třeba čtyřicetiminutové úseky, abych si v rychlosti mohl korigovat techniku a zaměřit se na něco, co si myslím, že mi nejde, než aby to byl zápřah pro organismus." Příští týden už bude Bauer trénovat ve Vesci. Dva dny tréninku vystřídá středeční volno, ve čtvrtek se před závodem už jen projede.

"Zahřát motor. Na páteční závod se těším asi nejvíc." Pár dní před začátkem šampionátu věří v dobrou formu. "Jsem v pořádku. Přes ty problémy, které mě sužovaly, pořád věřím, že jsem schopný předvést v Liberci velmi dobré výsledky."

Pár drobných úprav v Bauerově výstroji přeci jen najdete. Třeba speciální filtr proti chladu, přes který dýchá, aby chránil své průdušky. "Je to důležité," uvědomuje si.

Z úst filtr vyndavá jen, když v tréninku pořádně přiostří. "Pokud ale jedu nízkou až střední intenzitou, snažím se průdušky chránit."

V tom Bauerovi pomůže také to, že vynechá nejbližší závody v Itálii. "Trošku mě mrzí, že tam nebudu. Jede se tam klasická patnáctka. Ale s ohledem na zdravotní problémy se příprava musela upravit a směrem k mistrovství světa to není problém. I Oteppää jsem jel po třech týdnech nezávodění a jel jsem s nejlepšími."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž